Australische Minister wil DAB+ ook buiten de grote steden uitrollen

Als het aan Malcolm Turnbull, de Australische Minister van Communicatie, ligt, wordt DAB+ binnen enkele jaren ook buiten de grote steden uitgerold. Afgelopen week verscheen het “Digital Radio Report” waarin onderzocht en gekeken wordt hoe DAB+ het beste naar de kleinere steden en regio’s kan worden uitgerold.

Vijf grote steden
In 2009 zijn de commerciële radiostations, de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide gestart met uitzenden via DAB+. Doordat het grootste deel van de bevolking in en om de grote steden woont, kan nu ongeveer 60% van de inwoners van Australië DAB+ ontvangen, ondanks dat slechts 0,4% van het landoppervlak gedekt wordt met DAB+.

Inmiddels is DAB+ niet meer weg te denken in de grote steden. In de grote steden luistert 25% van de bevolking al digitaal naar de radio. Inmiddels zijn er al 1,9 miljoen DAB+radio’s verkocht. Daarnaast verlieten 190.000 auto’s met een DAB+radio de fabriek en gaan steeds meer automerken hun auto’s standaard uitrusten met een DAB+radio.

Meer steden en regio’s krijgen DAB+
Buiten de grote steden zijn luisteraars echter nog steeds aangewezen op de vertrouwde FM en AM. Maar ook hier gaat deels verandering in komen. Afgelopen week verscheen het “Digital Radio Report” waarin onderzocht wordt hoe DAB+ het beste uitgerold kan worden naar de kleine steden en regio’s.

Zo komt er bij mediawaakhond ACMA een Digital Radio Planningscomité die belast gaat worden met hoe, wanneer en waar DAB+ uitgerold gaat worden.

Daarnaast worden de regels voor nieuwkomers aangepast. Net als in Nederland zit de digitale radiomarkt in Australië op slot. Dat wil zeggen dat alle DAB+capaciteit in de grote steden is toegewezen aan bestaande partijen met een AM/FM vergunning, die naast een simulcast van hun analoge zender ook een extra zender moesten gaan aanbieden via DAB+. Nu DAB+ succesvol blijkt te zijn, mogen ook nieuwe partijen zonder FM/AM vergunning gaan uitzenden via DAB+.

Net als in de grote steden wordt 2/9 deel van de DAB+capaciteit op elk multiplex beschikbaar gestald voor zogenaamde community stations. Dit zijn kleine lokale niet-commerciële radiozenders, die zich op een specifieke doelgroep richten. Voorbeelden hiervan zijn een klassieke zender, een christelijke zender of een studentenzender.

Darwin en Canberra eerst
Als één van de eerste regio’s waar DAB+ naar uitgerold gaat worden zijn Darwin en Canberra. Sinds 2010 wordt in beide steden al op kleine schaal en met laag vermogen getest met DAB+. Het is nu de bedoeling dat in deze steden definitieve vergunningen uitgegeven gaan worden. Ook komt er ruimte voor meer radiostations en mag het uitzendvermogen omhoog.

Ondanks dat digitale radio gestaag groeit in Australië, wordt er nog geen afschakeldatum voor analoge radio vastgelegd. De vraag is ook of dat ooit zal gebeuren. Op termijn zal de FM in de steden ongetwijfeld gaan verdwijnen, maar AM zal zeker nog een lange tijd blijven. Deze signalen reiken namelijk een flink eind de outback in, waar DAB+ en FM niet te ontvangen zijn. [Radiowereld.NL]