Minister start verdeling vrije DAB+capaciteit

De resterende DAB+capaciteit op de regionale DAB+netten wordt alsnog verdeeld. Een regeling hiervoor is maandag in de Staatscourant gepubliceerd. Het gaat om ruimte voor 34 radiostations verdeeld over vier netten.

Het gaat om negen plaatsen op het net voor Noord-Brabant en Limburg (kanaal 7A), 10 plaatsen op het net voor Noord-Holland noord en Friesland (kanaal 9D-N), 14 plaatsen op het net voor Zuidwest-Nederland (kanaal 9D-Z) en één plaats op het net voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland (kanaal 6B). Het net voor Noord-Holland zuid, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland op kanaal 8A is al vol gepland.

Voor de resterende capaciteit kunnen alleen radiostations die al beschikken over een regionaal FM-kavel of een middengolffrequentie, de zogenaamde B en C kavels, een aanvraag doen. Minister Kamp heeft, ondanks eerdere protesten, besloten de markt op slot te houden voor nieuwkomers. Dit beleid staat haaks op de toekomstplannen van de Minister, die in 2017 juist wil gaan veilen om ook nieuwe partijen een kans te geven.

De restcapaciteit wordt door de Minister op volgorde van binnenkomt van de aanvragen verdeeld. Kortom: Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. En waar radiostations nog flink moeten betalen voor hun FM-vergunning, worden de DAB+vergunningen vooralsnog weggeven voor een appel en een ei. Er hoeft slechts 98 euro per aanvraag betaald te worden. Daar bovenop komen nog wel de kosten voor het netwerk. Deze verschillen per regio.

De nieuwe DAB+licenties zijn geldig tot en met 31 augustus 2017. Op die datum lopen ook de huidige FM-vergunningen van de commerciële radiostations af. Wat er daarna met de capaciteit gaat gebeuren hangt af van de plannen van Minister Kamp. De Minister is voorstander van een veiling van alle FM- en DAB+vergunningen, maar botst hierover met de Tweede Kamer. [Radiowereld.NL]