Publieke omroep RAI breidt radioaanbod via DAB+ uit

De Italiaanse publieke omroep RAI heeft drie nieuwe radiokanalen toegevoegd aan het aanbod via DAB+. Het gaat om de drie internetstations van de omroep, die binnenkort vernieuwd worden. Ook Radio Radio FD4 en FD5 gaan binnenkort op de schop.

Publieke omroep RAI breidt radioaanbod via DAB+ uit De easy-listeningzender FD4 wordt binnenkort omgedoopt tot Radio 4 Light , terwijl de klassieke zender FD5 de naam wijzigt in Radio 5 Classica. De zenders nemen hiermee definitief afscheid van het imago als “Filodiffusione”, oftewel “draadomroep”. Beide zenders bestaan namelijk al tientallen jaren als draadomroep, een distributiemethode die in Nederland al tientallen jaren niet meer bestaat.

Nieuw in het aanbod via DAB+ zijn Webradio 6, Webradio 7 en Webradio 8. Omdat de naam “Webradio” de lading niet meer dekt, gaan ook deze zenders binnenkort op de schop.

Webradio 6 gaat verder als Radio 6 Teca. Het station blijft programma’s uit het rijke archief van de RAI uitzenden. Webradio 7 wordt Radio 7 Live en gaat concerten en evenementen van nu en uit het verleden uitzenden. Webradio 8 wordt binnenkort omgedoopt tot Radio 8 Opera. Deze zender krijgt een ware formatswijziging, want in plaats van pop en rock wordt operamuziek uitgezonden.

Met het toevoegen van de drie nieuwe stations komt het aanbod van de RAI via DAB+ op 10. Naast de genoemde zender zijn ook Radio 1, Radio 2, Radio 3, de nieuwszender GPRD en de verkeerszender Isoradio digitaal via de ether te ontvangen. Ondanks dat het om landelijke radiostations gaat, zendt de RAI op verschillende kanalen in Italië uit. Ook is de dekking nog beperkt, maar aan verdere uitbreiding wordt door zenderexploitant RAIWay momenteel hard gewerkt. [Radiowereld.NL]