Radio Maria stopt via de middengolf

Radio Maria verdwijnt per 1 september van de middengolf. De geruchten gingen al enige tijd, maar nu heeft het radiostation het nieuws zelf bevestigd. Radio Maria is nu nog op AM 675 te beluisteren, maar vanaf 1 september nog uitsluitend via DAB+ en internet.

KPN, exploitant van de zendmast, staakt de uitzendingen via de middengolf eerder dan verwacht. Na uitgebreid onderzoek van het bestuur van Radio Maria blijkt dat er geen betaalbaar AM-alternatief is. Vanaf september 2015 wordt er daarom volledig ingezet op digitaal. “Digitale radio is de radio van de toekomst. Met een veel betere geluidskwaliteit dan via de analoge signalen van de middengolf” geeft bestuursvoorzitter Ger Zimmermann aan.

De campagne ‘Radio Maria gaat digitaal’ gaat van start om alle luisteraars en geïnteresseerden te informeren over de mogelijkheden van het digitale luisteren.

“We vinden het erg belangrijk om onze luisteraars zo goed mogelijk te helpen bij de overstap naar digitale radio” zegt Zimmermann. “Er is een technisch spreekuur zodat luisteraars met hun vragen ergens terecht kunnen. Ook bieden we op onze website alle mogelijke informatie om zorgeloos over te kunnen stappen naar digitale radio.”

De middengolfzender van Radio Maria staat opgesteld in Lopik. Met het uitschakelen van de laatste middengolfzender komt er na 75 jaar een einde aan AM-uitzendingen vanuit Lopik. De frequentie 675 kHz werd sinds 1980 ingezet vanuit Lopik. Tot 1994 zond Hilversum 3/Radio 3 op deze frequentie uit. Daarna volgden Radio 10 Gold. Radio 10 FM en Arrow Classic Rock. Sinds 2008 is Radio Maria te beluisteren via deze frequentie.

Op 1 september 2015 stopt ook Radio 5 definitief met uitzenden via de middengolf. [Radiowereld.NL]