Alle regiostations via DAB+: Welke zenders waar te ontvangen?

Het aanbod van radiostations via DAB+ staat aan de vooravond van een flinke uitbreiding. Vanaf dinsdag (1 september) zijn alle regionale radiostations, zowel publiek als commercieel, digitaal via de ether te beluisteren. Maar welke radiostations zijn waar te ontvangen? Radio.NL zet alles op een rijtje.

Net als de landelijke radiostations gaan ook de regionale radiostations uitzenden via DAB+. Met uitzondering van de Randstad zijn de regionale publieke radiostations nu al te ontvangen via DAB+.

Voor de regionale publieke en commerciële radiostations, alsmede de radiostations via AM, is een bovenregionaal kavel beschikbaar, dat is opgedeeld in vijf multiplexen (allotments): Oost (kanaal 6B – Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland), Zuidoost (kanaal 7A – Noord-Brabant en Limburg), West (kanaal 8A – Noord-Holland zuid, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland), Noordwest (kanaal 9D – Noord-Holland noord en Friesland) en Zuidwest (kanaal 9D – Zeeland).

Inmiddels zijn de DAB+netten voor Oost-, Zuidoost-, Zuidwest- en Noordwest-Nederland al in de lucht met de publieke regionale stations voor de betreffende regio’s. Dinsdag worden ook de regionale commerciële stations en middengolfzenders aan het aanbod toegevoegd.

Daarnaast gaat dinsdag ook het DAB+net voor West-Nederland de lucht in met de regionale en commerciële radiostations uit de Randstad. Voorlopig zal dit net alleen in de regio’s Amsterdam en Rotterdam te ontvangen zijn. Pas in januari 2017 komt er ook dekking in Utrecht.

Welke radiostations in jouw regio te ontvangen zijn, is op kaartjes te zien. Om de nieuwe stations te kunnen ontvangen is het wellicht nodig om de DAB+radio opnieuw te laten scannen.

In sommige regio’s is het mogelijk dat het programma van RADIONL meerdere malen te ontvangen is. Dit komt doordat deze zender uitzendt via verschillende FM-vergunningen. Voor al deze vergunningen is het verplicht om deze zender digitaal door te geven.

De komende weken kan het aanbod nog uitgebreid gaan worden met nieuwe stations. Op een aantal DAB+netten is namelijk nog ruimte vrij. Deze wordt momenteel verdeeld. Groot Nieuws Radio is naast het net voor Oost-Nederland ook te ontvangen in steden als Den Haag, Eindhoven, Utrecht en Maastricht. Hiervoor wordt een ander netwerk gebruikt. [Radiowereld.NL]