Italiaanse mediaregulator start verdeling regio DAB+netten

De Italiaanse mediaregulator Agcom is gestart met de verdeling van DAB+capaciteit regionale en lokale radiostations in acht regio’s. Daarnaast zijn de plannen bekendgemaakt voor de uitrol van lokale/regionale DAB+netten in heel Italië.

Italiaanse mediaregulator start verdeling regio DAB+netten In augustus 2014 werd bekend dat er meer ruimte via DAB+ komt voor lokale en regionale radiostations. Momenteel zijn alleen in de regio’s Trentino-Zuid-Tirol en Rome regionale radiostations als NBC Rete Regione, Radio Dolomiti, Südtirol 1, Radio Tirol, TeleRadioStereo en Radio Subasio te ontvangen.

Eind vorig jaar maakte Agcom een voorlopige indelingen voor de eerste provincies bekend. Afgelopen week is de mediaregulator gestart met de verdeling van capaciteit in de eerste acht regio’s. Het is de bedoeling dat Italië in totaal in 39 regio’s wordt opgedeeld.

Voor de acht regio’s waarvoor in eerste instantie capaciteit wordt verdeeld, geldt dat de landelijke radiostations mogen uitzenden op hetzelfde kanaal. Voor de publieke omroep RAI is dit kanaal 12B, voor Euro DAB (o.a. RTL 102.5 en Radio Italia) kanaal 12A en voor Club DAB (o.a. Radio Deejay en RDS) kanaal 12C. In een aantal van deze regio’s zijn de landelijke stations al via DAB+ te ontvangen.

De kanalen waarop de lokale en regionale radiostations mogen gaan uitzenden verschillen per regio. In de provincies Turijn en Cuneo, in het noordwesten van het land, zijn dit 10A, 10B, 10C, 10D en 12D. Voor het Aostadal, eveneens in het noordwesten is dit kanaal 12D.

In de Noordelijke provincie Trente zijn kanalen 10A en 12D beschikbaar, terwijl in Bozen 10B, 10C en 10D worden ingezet voor lokale en regionale radio.

In het midden van het land wordt capaciteit verdeeld in Florence-Pistoia-Prato, Arezzo en Siena-Grosseto (10B, 11A, 11B, 11C en 11D), in Perugia en Terni (10A, 10C, 10D en 12D) en in l’Aquila (10C, 10D, 12D).

Tenslotte worden op Sardinië de kanalen 10A, 10B, 10C en 12D ingezet in Cagliari, Nuoro, Ogliastra en Carbonia-Iglesias.

Het grote voordeel van DAB+ in Italië is dat radiostations eindelijk storingsvrij via de ether te ontvangen zijn. Iets wat op FM niet overal het geval is. [Radiowereld.NL]