NPO verbetert ontvangst DAB+; eerste 4 zenders binnenkort aan

KPN Broadcast Services is gestart met de uitrol van fase 3 van het DAB+netwerk van de NPO. Hierdoor wordt de ontvangst in delen van het land de komende maanden flink verbeterd. Binnen enkele weken gaan de eerste vier zenders aan. In totaal wordt het netwerk uitgebreid met 22 zenders.

NPO verbetert ontvangst DAB+; eerste 4 zenders binnenkort aan Op dit moment zijn de landelijke publieke radiostations via 24 zenders in grote delen van het land via DAB+ te ontvangen op kanaal 12C. Omdat Radio 5 per 1 september van de middengolf verdwijnt, is besloten om vervroegd de ontvangst van de landelijke publieke zenders via DAB+ fors te verbeteren. De fase 3 uitbreiding was oorspronkelijk voorzien voor 2017.

Emmen, Wieringermeer, Eys en Roosendaal eerst
Binnen enkele weken gaan de eerste vier nieuwe DAB+zenders aan, zo laat een woordvoerster van NPO Radio aan Radio.NL weten. Zo gaat een nieuwe zender in Emmen voor betere ontvangst in Zuidoost-Drenthe zorgen. Een zender in de Wieringermeer moet voor ontvangst in de kop van Noord-Holland gaan zorgen. Vanuit Eys gaat een groot deel van Zuid-Limburg voorzien worden van DAB+ontvangst, terwijl een nieuwe zender in Roosendaal voor betere ontvangst in West-Brabant moet gaan zorgen.

Nog eens 18 zenders
Daarna wordt het DAB+net van de NPO, afhankelijk van de vergunningen en de weersomstandigheden, met andere locaties uitgebreid. Het gaat om nog eens 18 nieuwe zenders. Deze komen te staan in Delfzijl, Doetinchem, Heerlen, Sittard, Hunsel, Oostburg, Terneuzen, Stadskanaal, Winschoten, Breda, Oss, Den Haag-Zuid, Groenlo, Den Burg, Tjerkgaast, Westkapelle, Winterswijk en Denekamp.

Verwacht wordt dat de uitrol van fase 3 eind februari 2016 afgerond wordt. Dan is het DAB+net overal in Nederland buitenshuis te ontvangen. Daarnaast is dan ook binnenshuis ontvangst mogelijk in grote delen van het land.

Uitbreiding aanbod
Op dit moment worden Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6 Soul & Jazz, 3FM Aletrnative, Radio 1 Extra, FunX en Radio Top 2000 door de NPO uitgezonden via DAB+. Het is de bedoeling dat dit aanbod de komende jaren verder uitgebreid wordt.

Naast de landelijke publieke radiostations zijn ook alle landelijke commerciële radiostations in het grootste deel van het land via DAB+ te beluisteren, aangevuld met zenders als Arrow Classic Rock, Classic FM, Efteling Kids Radio en Radio 10 Gold 60s & 70s hits. Uiterlijk 1 september zijn ook alle regionale radiostations via DAB+ te ontvangen.

DAB+ is één van de digitale opvolgers van de vertrouwde FM en AM en is gratis via de ether te ontvangen. Wel is hiervoor een speciale DAB+radio nodig. [Radiowereld.NL]