VK: Test met goedkope software-based DAB gestart in Brighton

In de badplaats Brighton aan de Engelse zuidkust is de eerste test met goedkope software-based DAB-uitzendingen van start gegaan. Sinds vrijdag zijn op kanaal 9A zes radiostations digitaal te ontvangen. De test duurt negen maanden. Binnenkort starten ook testuitzendingen in andere regio’s.

Met deze test geeft Ofcom gehoor aan de roep van kleine commerciële lokale stations, internetstations en community stations. Vrijwel alle grotere lokale en regionale radiostations zenden momenteel al uit via DAB, maar de kleinere stations dreigen de digitale sneltrein te missen door de hoge kosten.

Omdat de Britse regering gekozen heeft voor een digitale toekomst voor radio, wordt nu gekeken naar goedkopere oplossingen voor kleinere radiostations. In Brighton werd daarom in 2013 al eens getest met op software gebaseerde DAB-uitzendingen. De software hiervoor is gratis beschikbaar via internet.

Het voordeel van op software gebaseerde DAB-uitzendingen is dat hiervoor geen tienduizenden euro’s aan hardware nodig is. De software draait gewoon op een simpele (Rasberry Pi) computer. Voor een slordige 4000 euro kan een radiostation hierdoor al via DAB of DAB+ uitzenden.

Sinds enkele jaren wordt dit systeem al succesvol in Zwitserland toegepast voor lokale DAB-netten in Zürich en Genève. Mogelijk gaat dit systeem ook ingezet worden voor lokale omroepen in Nederland.

In totaal werden voor 10 regio’s licenties uitgegeven voor een test met deze goedkope software-based DAB. Afgelopen vrijdag werd in Brighton de eerste testmultiplex in de lucht gebracht. In de populaire badplaats zijn nu zes extra radiostations op kanaal 9A te ontvangen. Radiostations die deelnemen in Brighton zijn Juice 107.2, Smile Sussex, Radio Reverb, Totallyradio, Resonance en Brighton City Student Radio.

Uitgezonden wordt in Brighton in de oude DAB-standaard met een bandbreedte van 192 kbps. En dat is een unicum in Engeland, waar de bandbreedtes de laatste jaren juist flink zijn verlaagd en veel stations in mono uitzenden.

Binnen enkele weken starten ook testuitzendingen in onder meer Birmingham, Bristol, Manchester, Glasgow en Londen. [Radiowereld.NL]