20 Jaar radio via DAB in het Verenigd Koninkrijk (filmpje)

In Nederland begint de digitalisering van radio via de ether net op gang te komen, maar in het Verenigd Koninkrijk dendert de digitale trein al flink door. Deze maand is het precies 20 jaar geleden dat de BBC startte met uitzenden via DAB. Met ruim 20 miljoen verkochte ontvangers is DAB daar niet meer weg te denken.

20 Jaar radio via DAB in het Verenigd Koninkrijk (filmpje) De oude DAB MP2-technologie, niet te verwarren met het modernere DAB+ zoals in Nederland gebruikt wordt, stamt al uit 1985. Pas in 1993 werden in Londen de eerste zenders aangezet om te testen met DAB.

In september 1995 startte de BBC officieel met uitzenden via DAB in Londen.

In 20 jaar tijd is er een hoop veranderd. Aanvankelijk waren alleen BBC Radio 1, BBC Radio 2, BBC Radio 3, BBC Radio 4 en BBC Radio 5 Live via DAB te ontvangen. En in dusdanige kwaliteit dat DAB gepromoot werd als cd-kwaliteit.


Geleidelijk werd het DAB-netwerk in geheel het Verenigd Koninkrijk uitgerold. In 1999 volgden ook de eerste commerciële radiostations: Classic FM, Talkradio (nu Talksport) en Virgin Radio (nu Absolute Radio). Ook kwamen in 1999 pas de eerste DAB-radio’s in de winkels.

Vanaf 2001 breidde de BBC het aanbod via DAB uit met onder andere de Worldservice, 1Xtra, 5 Live Sports Xtra en BBC 6Music.

Inmiddels is het aanbod via DAB in het Verenigd Koninkrijk enorm. Alleen al in Londen zijn meer dan 60 radiostations via DAB te ontvangen. En dat aanbod wordt volgens jaar nog groter als er een tweede landelijk DAB-net voor commerciële radio bijkomt.

Helaas heeft de flinke uitbreiding van het aanbod ook voor een flink nadeel gezorgd. Om meer stations kwijt te kunnen is de uitzendkwaliteit van de radiostations via DAB de afgelopen jaren flink afgenomen. Sterker nog: veel radiostations zenden zelfs in mono uit. Ook het nieuwe landelijke DAB-net komt vol met mono stations te zitten.

Het publiek lijkt er niet echt mee te zitten, want het aandeel digitale radio stijgt nog gestaag en met name via DAB. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de luisteraars meer keuze verkiest boven een betere geluidskwaliteit. [Radiowereld.NL]