Duitsland: 6,4 miljoen DAB+ontvangers verkocht

Tijdens de Internationalen Funkausstellung (IFA) in Berlijn zijn deze week de verkoopcijfers van DAB-ontvangers in Duitsland bekendgemaakt. Uit onderzoek van TNS Infratest blijkt dat er inmiddels al bijna 6,4 miljoen DAB+radio’s verkocht zijn. Een jaar geleden stond de teller nog op 4,9 miljoen.

Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Inmiddels is de landelijke multiplex, waarop onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax uitzenden, in bijna alle grote steden en op bijna alle belangrijke Autobahnen te ontvangen. Momenteel wordt hard gewerkt aan een forse uitbreiding van de dekking.

Daarnaast is er in elke deelstaat één of meerdere regionale multiplex in de lucht met daarop regionale stations. In Beieren zijn zelfs al lokale multiplexen in de lucht.

Inmiddels beginnen steeds meer Duitsers digitale radio via DAB+ te ontdekken. Het afgelopen jaar werden bijna 1,5 miljoen DAB+radio’s verkocht. Inmiddels staat de teller op bijna 6,4 miljoen verkochte DAB+radio’s.

Het aantal huishoudens dat de beschikking heeft over een DAB+radio steeg in een jaar tijd van 7,5% naar 10%. In deelstaten als Beieren en Baden-Württemberg bezit al bijna 12% van de huishoudens een DAB+radio. Inmiddels rijden er in Duitsland ook al 1,9 miljoen auto’s met een DAB+radio op de wegen rond.

De meest beluisterde zender via DAB+ is Eins live, de jongerenzender van de West-Duitse publieke omroep WDR. De best beluisterde commerciële zender via DAB+ in Energy. Maar dit komt ongetwijfeld doordat de zwarte panter in het weekend live voetbalverslaggeving uitzendt in samenwerking met Sport1FM. De tweede plaats bij de commerciëlen is voor de dancezender Sunshine Live. [Radiowereld.NL]