NPO verbetert DAB+ontvangst Limburg, Brabant en Zuid-Holland

De landelijke publieke radiostations zijn nu nog beter via DAB+ te ontvangen in het zuiden van Limburg. Daarnaast is de ontvangst in Zuid-Holland, Noordoost-Brabant en het zuidwesten van Gelderland flink verbeterd. KPN Broadcast Services heeft hiervoor nieuwe zenders geplaatst in Heerlen, Den Haag-Zuid en Oss.

NPO verbetert DAB+ontvangst Limburg, Brabant en Zuid-Holland De NPO is druk bezig de ontvangst via DAB+ fors te verbeteren om onder meer een alternatief te bieden voor het verdwijnen van Radio 5 van de middengolf. De fase 3 uitbreiding van DAB+ was oorspronkelijk voorzien voor 2017.

In totaal komen er 22 zenders bij om de DAB+ontvangst van de NPO in Nederland te verbeteren. De eerste twee nieuwe zenders, in Wieringermeer en Emmen en in Eys en Roosendaal, werden eerder al in gebruik genomen. De afgelopen dagen zijn ook de zenders Heerlen, Den Haag-Zuid en Oss aangezet.

De zender in Heerlen moet voor betere ontvangst in het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg zorgen. De zender in Den Haag-Zuid verbetert de ontvangst aan de zuidkant van Den Haag en in het Westland. Vanuit Oss wordt het noordoosten van de provincie Noord-Brabant en het zuidwesten van de provincie Gelderland voorzien van beter signaal.

De komende maanden wordt het DAB+net van de NPO, afhankelijk van de vergunningen en de weersomstandigheden, veder uitgebreid. Verwacht wordt dat de uitrol van fase 3 eind februari 2016 afgerond wordt. Dan is het DAB+net van de NPO overal in Nederland buitenshuis te ontvangen. Daarnaast is dan ook binnenshuis ontvangst mogelijk in grote delen van het land.

Ook de landelijke commerciële radiostations hebben plannen om hun DAB+dekking, zowel buitenshuis als binnenshuis, fors te verbeteren. Dit zal echter pas gebeuren nadat Minister Kamp de plannen voor verlenging van de FM-vergunningen definitief heeft gemaakt. [Radiowereld.NL]