Zoek
Sluit dit zoekvak.

Regionale DAB+capaciteit verdeeld

Agentschap Telecom heeft dertig vergunningen verleend voor digitale radio via DAB+. Het gaat om de verdeling van resterende frequentieruimte van de bovenregionale kavel. Vergunninghouders voor middengolf en niet-landelijke commerciële FM kwamen hiervoor in aanmerking.

Regionale DAB+capaciteit verdeeldKavel 9D-N – Noord-Holland noord en Friesland
Op het kavel voor Noord-Holland noord en Friesland waren 10 vrije plaatsen te verdelen. De plaatsen gaan naar Stichting Radika, die in de regio Rotterdam het station Amor FM exploiteert, Quality RTV voor het programma Radio Paradijs, Groot Nieuws Radio en de Oostelijke Media Groep. Welk station deze partij gaat uitzenden is nog niet bekend. Several Media BV krijgt ruimte voor twee stations, waarvan op één plaats RADIONL Noord-Holland uitgezonden moet worden.

Daarnaast krijgen ook Radio Maria, Omroep Veendam (Joy Radio), Wild FM Hitradio en Simone FM een plek op dit DAB+net.

Kavel 6B – Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland
De vrije plaats op dit DAB+net gaat naar Quality RTV voor het programma Radio Paradijs.

Kavel 7A – Noord-Brabant en Limburg
De negen vrije plaatsen op dit net gaan naar Stichting Radika, Commerciële Radio Zuid Nederland (die op haar FM-frequenties Radio 8FM en Puur NL uitzendt), TiDa (die eveneens Radio 8FM en Puur NL op haar frequenties uitzendt) en Commerciële Radio Exploitatie. Deze partij zendt in Eindhoven de programma’s RADIONL en Decibel op FM uit. Mogelijk wordt deze capaciteit gebruikt voor Decibel-zusje Radio Royaal.

Daarnaast heeft ook de Oostelijke Media Groep capaciteit gekregen op dit voor voor een verplichte simulcast van één van haar FM-frequenties. Dit is RADIONL, dat al via dit net te ontvangen is.

Tenslotte hebben ook Quality RTV, Groot Nieuws Radio en Radio Maria capaciteit gekregen op dit net.

Kavel 9D-Z – Zuidwest-Nederland
De vrije capaciteit in Zeeland en West-Brabant gaan naar Stichting Radika, Quality RTV, Radio Maria, St. Administratiekantoor Lichtschip Jenni Baynton BV (KBC/Radio Seagull), Groot Nieuws Radio, Commerciële Radio Exploitatie (Royaal), Young City Media (Decibel), de Oostelijke Media Groep, Omroep Veendam, Wild FM Hitradio en Quality RTV.

Na deze restverdeling zijn er nog vier capaciteitseenheden beschikbaar in allotment 9D-Z. Vergunninghouders die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen vanaf 1 december 2015 een aanvraag indienen bij Agentschap Telecom. Ook deze capaciteitseenheden worden verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvraag.

Het is opvallend dat Radio Maria voor elke regio capaciteit heeft aangevraagd, aangezien deze zender ook al via het landelijke DAB+net op 11C uitzendt. Groot Nieuws Radio sloot onlangs een overeenkomst met MTVNL voor doorgifte in een aantal regio’s, maar gaat nu blijkbaar toch via de bovenregionale kavels uitzenden.

Ook de aanvragen van Quality RTV zijn tamelijk opmerkelijk, aangezien deze partij zich lange tijd verzet heeft tegen uitzenden via DAB+. [Radiowereld.NL]