Vanaf 1 november meer radiostations via DAB+

Het aanbod van radiostations via DAB+ wordt in delen van Nederland vanaf 1 november verder uitgebreid. Dan gaan namelijk de vergunningen in voor de regionale DAB+netten, die onlangs verdeeld werden.

Eerder deze maand verleende het Agentschap Telecom 30 vergunningen voor digitale radio via DAB+. Het gaat om de verdeling van resterende frequentieruimte van de bovenregionale kavel. Vergunninghouders voor middengolf en niet-landelijke commerciële FM kwamen hiervoor in aanmerking.

Nog niet van alle vergunninghouders is bekend welk radiostations zij gaan uitzenden. Sommigen hebben capaciteit verworden om deze te verhuren aan derden.

De nieuwe vergunningen gaan op 1 november in. Vanaf dan is onder meer Radio Royaal ook te ontvangen in Zeeland (kanaal 9D) en Noord-Brabant en Limburg (kanaal 7A). Zusterstation Decibel wordt dan toegevoegd aan het aanbod in Zeeland.

Voor Royaal betekent de uitbreiding een terugkeer in de ether van Eindhoven. Dit keer alleen digitaal. Radio Royaal was tot mei 2011 in de lichtstad op FM te ontvangen, maar moest toen wijken voor het inmiddels ter ziele gegane Radio Oranje Nationaal (nu RADIONL).

Simone FM gaat dan haar dekking uitbreiden met Friesland en de Kop van Noord-Holland (kanaal 9D). Terwijl in Noord-Brabant en Limburg een tweede editie van RADIONL wordt toegevoegd. [Radiowereld.NL]