BBC dreigt verdere uitrol DAB op laag pitje te zetten

De Britse staatsomroep BBC dreigt de verdere uitrol van DAB op een laag pitje te zetten. Volgens de omroep is de verdere uitrol niet te bekostigen uit de budgetten die de omroep de komende jaren ter beschikking heeft en vraagt de overheid dan ook om aanvullende steun.

BBC dreigt verdere uitrol DAB op laag pitje te zetten De investering, ongeveer 54 tot 60 miljoen euro per jaar, zou mogelijk ten kosten gaan van populaire digitale radiostations als BBC 6Music en Radio 4 Extra. De stations zouden minder budget ter beschikking krijgen. 6Music werd enkele jaren geleden met sluiting bedreigd, maar is met ruim 2 miljoen luisteraars per week nu veruit de populairste digitale radiozender.

Met ruim 320 zenders heeft de BBC het grootste landelijke DAB-net ter wereld. Desondanks zijn de landelijke stations, zoals Radio 1, 2, 5Live en 6Music, nog niet overal digitaal via de ether te ontvangen. Op dit moment dekt de landelijke multiplex van de Beeb een kleine 97% van het Verenigd Koninkrijk.

De omroep zou de dekking graag naar 100% brengen, maar om dit te realiseren zijn nog tientallen zenders nodig. Dit zou de BBC naar eigen zeggen nog eens 54 tot 60 miljoen euro per jaar gaan kosten. Maar dit geld is er niet, want de omroep moet drastisch besparen.

De BBC loopt zo’n 211 miljoen euro mis aan kijk- en luistergeld. Dit komt doordat steeds minder mensen live te kijken, maar gebruik maken van on-demand diensten. Eerder werd al duidelijk dat er ruim 1000 banen gaan verdwijnen.

Digitale radio heeft in het Verenigd Koninkrijk momenteel een aandeel van 39,9%. Het grootste deel wordt dit gedaan via DAB. In Londen is het aandeel analoog luisteren gedaald tot een kleine 46%. Desondanks volgt een “digital switchover” waarbij FM en AM afgeschakeld gaan worden, niet voor 2020. [Radiowereld.NL]