Duitsland: Flinke uitbreiding dekking landelijk DAB+net in november

Zenderexploitant Media Broadcast gaat in een rap tempo door met de verdere uitrol en optimalisatie van het landelijke DAB+net in Duitsland. In de maand november worden er maar liefst 14 nieuwe zenders aangezet. Daarnaast worden drie nieuwe zenders aangezet.

Eind mei werd bekend dat het landelijke DAB+net in Duitsland fors uitgebreid wordt. Momenteel zijn onder andere Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax in bijna alle grote steden te ontvangen, alsmede op de belangrijke doorgaande autobahnen. Landelijke dekking is er echter bij lange na nog niet.

Daar komt voor eind 2016 verandering in als er in totaal 49 nieuwe zenders aangezet worden. Ook wordt van een aantal bestaande zenders het uitzendvermogen verhoogd. De dekking buitenshuis stijgt hierdoor van 83 naar 92%. Binnenshuis stijgt de dekking van 60 naar 82%.

Eind juni werd met het verhogen van het uitzendvermogen in Gera, in de deelstaat Thüringen, het startschot gegeven voor de verdere uitrol en optimalisatie van het landelijke DAB+net. Daarnaast werden er de afgelopen maanden drie nieuwe zenders aangezet en van drie bestaande zenders het uitzendvermogen verhoogd.

November
De planning voor november heeft Media Broadcast deze week bekendgemaakt. In totaal worden er 14 nieuwe zenders aangezet. Op 2 november gaan de zenders Aalen (Baden-Württemberg, 10 kW), Hardberg (Hessen, 10 kW), Kulpenberg (Thüringen, 10 kW), Lübeck (Sleeswijk-Holstein, 2 kW) en Trier (Rijnland-Palts, 2,5 kW) aan, gevolgd door Ravensberg (Baden-Württemberg, 10 kW) op 17 november.

De zender Hardberg werd enige weken geleden ook al door de Hessische Rundfunk in gebruikgenomen voor de DAB+uitzendingen van haar regionale radiostations.

De uitrol van het landelijke net gaat op 20 november door met Visselhövede (Nedersaksen, 10 kW), terwijl op 25 november de zender Ochsenkopf (Beieren, 10 kW) wordt aangezet. Op de laatste dag van november gaan er nog eens vijf nieuwe zenders aan: Donaueschingen (Baden-Württemberg, 10 kW), Feldberg (Baden-Württemberg, Zwarte Woud, 3 kW), Hohe Meißner (Hessen, 10 kW), Lingen (Nedersaksen, 5 kW) en Raichberg (Baden-Württemberg, 10 kW). Op 1 december volgt dan nog de zender Hochrhein (Hochrhein 5 kW).

De nieuwe zender in Lingen zal voor betere ontvangst langs de Nederlandse grens gaan zorgen.

In de regio Braunschweig, in Nedersaksen, wordt op 2 november de ontvangst verder geoptimaliseerd. Van de zender Broitzem in de stad wordt het uitzendvermogen verlaagd van 10 naar 1 kW, terwijl van de zender Drachenberg, net buiten de stad, het uitzendvermogen juist verhoogd wordt van 1 naar 10 kW. Tenslotte wordt in het zuidwesten van Duitsland het vermogen van de zender Freiburg verhoogd van 2 naar 5 kW. [Radiowereld.NL]