Search
Close this search box.

Test met lokale ontkoppeling DAB+ binnen multiplex in Duitsland

In de Duitse deelstaat Nedersaksen start volgende maand een test met lokale ontkoppeling van een radiozender via DAB+ binnen een multiplex. Gedurende twee jaar wordt er in de regio Hannover/Braunschweig gekeken wat de mogelijkheden en gevolgen zijn als er op hetzelfde kanaal (multiplex) vanaf twee zendlocaties verschillende programma’s worden uitgezonden.

Eén van de vele voordelen van DAB+ is dat er efficiënter met de frequentieruimte wordt omgegaan. In tegenstelling tot FM kan een DAB+multiplex overal op hetzelfde kanaal uitzenden (Single Frequency Network).

Regionale edities lastig via DAB+
Voor landelijke radiostations die op FM via elke frequentie hetzelfde programma uitzenden is dit geen enkel probleem en juist een voordeel. Voor regionale radiostations daarentegen is het uitzenden via DAB+ dan juist weer een nadeel. Op FM kunnen zij verschillende edities voor reclame, jingles en nieuws uitzenden, maar via DAB+ kan vaak maar één editie uitgezonden worden, omdat de dekking van een DAB+multiplex vaak even groot is als de dekking van een aantal FM-frequenties bij elkaar.

Het gevolg is dat luisteraars een verkeerde editie via DAB+ ontvangen en de adverteerder potentiële klanten niet meer bereikt via digitale etherradio. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Decibel en Radio Royaal in de Randstad, die op FM meerdere edities hebben, maar via DAB+ alleen de editie Zuid-Holland aanbieden. Luisteraars in Amsterdam krijgen hierdoor reclames voor de bakker of de slager in Rotterdam te horen. En bij regionale stations is het verdienmodel juist gebaseerd op regionale reclame.

Een mogelijke oplossing is om dan via dezelfde DAB+multiplex meerdere edities aan te bieden. Luisteraars kunnen dan zelf de juiste editie kiezen op hun DAB+radio. Het nadeel is echter dat dit weer tot inefficiënt gebruik van de multiplex leidt en tot hogere kosten voor de radiozender. Een goed voorbeeld hiervan is RADIONL, die via de DAB+multiplex in de Randstad twee edities uitzendt (Amsterdam en Amersfoort), waarvan het programma, op de reclameblokken na, identiek is.

Test met lokale ontkoppeling via DAB+ in Duitsland
Ook in Duitsland kampen regionale commerciële radiostations met hun probleem. Daarom zijn veel regionale stations bij de oosterburen nogal huiverig om te gaan uitzenden via DAB+.

Om te kijken of het toch mogelijk is om een radiostation regionaal te ontkoppelen via DAB+, start de regionale mediaraad in de deelstaat Nedersaksen (NLM) op 2 november met een test. Daarbij zal een multiplex op één kanaal worden uitgezonden, waarbij de radioprogramma’s ontkoppeld worden.

In eerste instantie zal er op kleine schaal getest worden door de TU van Braunschweig. Later zal er ook een praktijktest in de regio Hannover/Braunschweig komen. Gekeken gaat worden wat het effect op de ontvangst is als er regionaal ontkoppeld wordt via DAB+.

De test duurt twee jaar. Daarna zal gekeken worden of de lokale ontkoppeling ook daadwerkelijk op grote schaal toegepast kan gaan worden. [Radiowereld.NL]