VK: Uitbreiding dekking lokale DAB-netten in volle gang

De uitbreiding van de dekking van verschillende lokale DAB-netten in het Verenigd Koninkrijk is momenteel in volle gang. De afgelopen maanden werden nieuwe zenders aangezet in Norwich, Wiltshire en Dorchester, terwijl in Lincolnshire een nieuw lokaal DAB-net in de lucht gebracht is.

VK: Uitbreiding dekking lokale DAB-netten in volle gangDe grote uitbreiding van de dekking van de lokale DAB-netten maakt deel uit van het zogenaamde “Memorandum of Understanding”, dat in 2012 opgesteld werd door de overheid, de BBC en grote radiogroepen als Global Radio, Bauer Radio en UTV Media.

De overheid betaalt bijna 10 miljoen euro van de uitbreiding. De rest wordt betaalt door de BBC en de grote radiogroepen.

Door de ingebruikname van 182 nieuwe zenders en de optimalisatie van 49 bestaande zenders stijgt de dekking van de lokale DAB-netten van 76% naar 91,2%. Ook zal nog eens 40.000 kilometer aan wegen dekking krijgen van deze lokale DAB-netten.

In maart van dit jaar werd in Rugby, bij Birmingham, het startschot gegeven voor de uitbreiding. De afgelopen maanden is de dekking van verschillende DAB-netten al uitgebreid.

Zo werden in de regio Norwich, in het graafschap Norfolk langs de oostkust, twee nieuwe zenders aangezet, waarmee 100.000 luisteraars eindelijk hun lokale radiostations digitaal via de ether kunnen ontvangen. Onder meer Heart Norfolk, BBC Radio Norfolk, Capital, Smooth Radio en Gold zenden uit via dit net. Komend voorjaar worden er nog vier nieuwe zenders aangezet, waardoor het bereik groeit met nog eens 200.000 potentiële luisteraars.

Het lokale DAB-net Bournemouth, langs de zuidkust, is nu ook in de steden Dorchester en Weymouth te ontvangen. Door de ingebruikname van twee nieuwe zenders kunnen een slordige 300.000 luisteraars stations BBC Radio Solent, Heart, Capital, Fire Radio en Wave 105 eindelijk via DAB ontvangen.

Ook in het westen van Wiltshire, ten oosten van Bristol, is de ontvangst verder verbeterd. Een nieuwe zender in Trowbridge zorgt voor betere ontvangst voor 25.000 inwoners van stations als Heart, Smooth Radio en BBC Wiltshire. Tevens is het kanaal waarop wordt uitgezonden gewijzigd van 12D in 10D.

Nieuwe zenders zijn er ook aangezet aangezet ter verbetering van de lokale DAB-netten in Leicestershire en Derbyshire.

Tenslotte is in Lincolnshire een nieuw lokaal DAB-net in de lucht gebracht. De licentie hiervoor werd al in 2007 aan exploitant MuxCo toegewezen. Een groot probleem was echter dat er een kanaal was toegewezen wat nogal last zou hebben van veel storingen van omliggende netten. Door het stopzetten van het regionale net voor Yorkshire is kanaal 12A vrijgekomen.

Via drie zenders kunnen 400.000 luisteraars in Lincolnshire nu digitaal afstemmen op BBC Radio Lincolnshire, Lincs FM en Compass FM. [Radiowereld.NL]