VK: Bijna 75% nieuwe auto’s standaard voorzien van DAB-radio

Het aantal nieuwe auto’s in het Verenigd Koninkrijk standaard voorzien van een DAB-ontvanger is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen naar 74,1%. Dit maakte de Engelse Minister Ed Vaizey afgelen week bekend tijdens een symposium over digitale radio in Londen.

VK: Bijna 75% nieuwe auto’s standaard voorzien van DAB-radio Het afgelopen kwartaal er 527.000 nieuwe auto’s op de wegen in het Verenigd Konijkrijk, die standaard zijn uitgerust met een DAB-radio.

Dit is bijna driekwart van het totaal aantal afgeleverde auto’s.

In nog eens 7% is een DAB-radio verkrijgbaar als optie, waarmee nu dus ruim 80% van alle nieuwe auto’s in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar is met een DAB-radio.

Luisteren naar de radio via DAB vindt in het Verenigd Koninkrijk nog hoofdzakelijk thuis en op het werk plaats. In de auto wordt nog steeds massaal op FM, en in mindere mate AM, afgestemd. Dit komt doordat autofabrikanten lange tijd geen heil zagen in digitale etherradio en nieuwe auto’s dus niet standaard voorzien werden van een DAB-ontvanger.

Inmiddels is de automobielindustrie tot inkeer gekomen, en groeit het aantal nieuwe auto’s dat standaard geleverd wordt met een DAB-radio gestaag. Inmiddels bedraagt dit percentage al 74,1. Enkele maanden geleden was dit nog 70%, terwijl dit in september 2013 nog slechts 41,5% was.

Op dit moment wordt er in het Verenigd Koninkrijk hard aan de weg getimmerd als het om DAB gaat. Daarbij ligt de focus op drie speerpunten:  content, dekking en auto’s.

De automobielbranche is momenteel een flink eind op de goede weg. Verwacht wordt dat over een jaar 90% van alle nieuwe auto’s standaard geleverd wordt met een DAB-radio.

Maar ook als het om dekking gaat wordt er flink geïnvesteerd. De BBC rond nog dit jaar haar grootschalige uitbreiding van haar landelijke DAB-net af, waardoor de dekking stijgt naar 97%. En ook de lokale DAB-netten worden flink geoptimaliseerd. Ook worden er nieuwe lokale DAB-netten in de lucht gebracht. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een oplossing voor kleinere radiostations.

Op het gebied van content komt er komend een voorjaar een flinke uitbreiding aan als het tweede landelijke DAB-net voor commerciële radio de lucht in gaat. Hierop gaan minimaal 15 radiostations uitzenden, waarvan een groot deel nog niet via digitale radio in de ether te beluisteren zijn. En dat te bedenken dat er in de hoofdstad Londen inmiddels al ruim 60 radiostations via DAB te ontvangen zijn.

Het aandeel digitaal radioluisteren kreeg in het derde kwartaal van 2015 een flinke boost. Inmiddels luistert 41,9% digitaal naar de radio. In de auto steeg dit aandeel naar 19%. Inmiddels heeft 53,7% van de Britse huishoudens een DAB-radio. Het aandeel analoog radio luisteren daalde naar 50,4%. [Radiowereld.NL]