Search
Close this search box.

Commerciële radio Wallonië mogelijk vanaf 2017 via DAB+

Als het aan de RTBF en de Waalse commerciële radiostations ligt, zijn zij vanaf het vierde kwartaal van 2017 ook via DAB+ te ontvangen in het Franstalige gedeelte van België. Dit liet Francis Goffin, hoofd radio van de RTBF, weten tijdens het WorldDAB General Assembly 2015 in Londen.

Commerciële radio Wallonië mogelijk vanaf 2017 via DAB+ Sinds 1997 zijn de publieke radiostations van de RTBF in grote delen van Wallonië en Brussel  via digitale etherradio te ontvangen.

Dit is namelijk een verplichting die, net als bij de VRT, in de beheersovereenkomst van de omroep staat.

Uitgezonden wordt echter nog wel in de verouderde DAB (MP2) standaard. Wel zendt de RTBF bij wijze van test Classic21, Musique3 en Pure FM ook in DAB+ uit.

Commerciële radiostations zijn echter nog steeds niet via DAB+ in Wallonië te ontvangen. Dat komt echter niet omdat ze niet willen, maar omdat de overheid nog steeds geen capaciteit heeft vrijgegeven voor uitzendingen via digitale etherradio. In 2012 waren Bel RTL, Contact en Nostalgie enige tijd als test te ontvangen via DAB+.

Mogelijk komt hier in het vierde kwartaal 2017 alsnog verandering in. De RTBF zou daarbij haar huidige DAB-net op kanaal 12B uit de lucht halen. In plaats hiervan zouden er twee regionale DAB+netten komen, elk bestaande uit vier allotments. Deze DAB+netten gaan geëxploiteerd worden door de RTBF, maar biedt ook ruimte aan commerciële radio. Het is de bedoeling dat er in totaal 24 radiozenders gaan uitzenden via deze DAB+netten.

Het voordeel van het opsplitsen van de twee DAB+netten in vier allotments is dat de RTBF de juiste regionale editie van VivaCité kan gaan uitzenden. Nu wordt in heel Wallonië de Brusselse editie doorgegeven via DAB. Net als dat de VRT in heel Vlaanderen de editie Vlaams-Brabant van Radio 2 uitzendt.

Ook is het hierdoor mogelijk voor commerciële radiostations geregionaliseerde reclameblokken uit te zenden, zoals nu al op FM gebeurd. Daarnaast geeft het regionale stations als Must FM, Antipode en Maximum FM de mogelijkheid om alleen in hun verzorgingsgebied via DAB+ te gaan uitzenden.

Of de stations ook daadwerkelijk vanaf 2017 via DAB+ kunnen gaan uitzenden, hangt nog van de Waalse regering af. Zij moeten nog een besluit nemen over de digitalisering van de radio. Eerder dit jaar riepen Goffin en zijn collega Eric Adelbrecht, directeur van Bel RTL en Radio Contact, de regering op om nu eindelijk eens een besluit te nemen en budget vrij te maken voor de uitrol van DAB+.

In Vlaanderen zijn inmiddels al commerciële radiostations via DAB+ te ontvangen. Komend jaar wordt de dekking verder uitgebreid. Grote commerciële stations als Qmusic, Joe FM en Nostalgie ontbreken nog, al wil de Vlaamse minister van media Sven Gatz wel DAB+ gaan koppelen aan FM-frequenties. Om dit in de toekomst mogelijk te maken, zijn de huidige FM-vergunningen met een jaar verlengd. [Radiowereld.NL]