Frankrijk: Mediaregulator CSA publiceert uitrolschema DAB+

De Franse mediaregulator CSA gaat door met de uitrol van DAB+. Afgelopen week werd het uitrolschema voor ‘radio numérique terrestre’ (RNT), zoals de Fransen het noemen, gepubliceerd. In het eerste kwartaal van 2016 start de verdeelprocedure voor de eerste regio’s.

Frankrijk: Mediaregulator CSA publiceert uitrolschema DAB+ Sinds eind juni 2014 heeft Frankrijk officieel digitale radio via de ether. In Parijs zijn inmiddels al meer dan 40 radiostations te ontvangen via RNT. In Marseille zijn ruim 30 stations  in de lucht, terwijl in Nice ook al diverse radiostations zijn te ontvangen. Net als in Nederland wordt er uitgezonden in DAB+.

Na Parijs, Marseille en Nice is de uitrol van DAB+ stilgezet. De grote verdeeldheid die er heerst in de radiowereld, grote radiogroepen als NRJ, RTL en Lagardère zien niets in DAB+, en wisseling van de wacht bij de CSA zorgden ervoor dat digitale etherradio op een laag pitje kwam te staan.

Zo wilde de CSA eerst uitzoeken of er nog voldoende interesse was voor verdere uitrol. Daarom werd er een openbare consultatie gestart. Hierop kwamen in totaal 115 reacties binnen, waaruit blijkt dat veel radiostations DAB+ zien als opvolger van en oplossing voor de schaarste van FM.

In het eerste kwartaal van 2016 start de CSA daarom met de verdeelprocedure voor DAB+capaciteit in verschillende steden. Tot en met 2020 wordt ruimte op meer dan 100 lokale/regionale multiplexen verdeeld.

Zo wordt als eerste capaciteit verdeeld in Lyon, Lille en Straatsburg. In Lyon wordt al jaren getest met DAB+, terwijl in Lille en Straatsburg maar weinig FM-frequenties beschikbaar zijn door hun ligging dichtbij de grens. Als alles meezit kunnen de uitzendingen via DAB+ al in het laatste kwartaal van 2016 starten in deze steden.

Ook in Parijs, Marseille en Nice wordt nog vrije capaciteit verdeeld. Dit gaat pas in 2017 en 2018 plaatsvinden. [Radiowereld.NL]