Eerste Noorse radiozenders gestopt op FM ten gunste van DAB+

Nog voor de officiële afschakeling in 2017 zijn de eerste radiostations in Noorwegen al gestopt op FM. Bauer Media heeft besloten om Radio Rock en Kiss alleen nog digitaal te verspreiden, waardor beide stations uitsluitend via DAB+ en internet te ontvangen zijn.

Eerste Noorse radiozenders gestopt op FM ten gunste van DAB+ Kiss nam begin dit jaar het stokje over van Radio 1. Noorwegen is het eerste land waar Bauer het Engelse jongerenmerk naar exporteert.

Gelijktijdig met de naamswijziging is het radiostation ook gestopt met uitzenden op FM in Oslo, Bergen, Trondheim en Stavanger. Ook zusterstation Radio Rock is gestopt met uitzenden op FM.

Beide stations zijn nu uitsluitend digitaal te beluisteren. Zowel Kiss als Radio Rock zijn landelijk via DAB+ te ontvangen, alsmede via internet.

Bauer Media zegt te geloven in een digitale toekomst van de radio. Zo is de radiogroep al uitermate succesvol met digitale radio in het Verenigd Koninkrijk. In Noorwegen gaat het zelfs nog beter en is al meer dan 50% van het radio luisteren digitaal.

Om de digitalisering te versnellen heeft Bauer besloten om de eerste twee stations als van FM te halen. Officieel staat de afschakeling van FM pas in 2017 gepland. Hun landelijke zus Radio Norge blijft nog wel gewoon op FM uitzenden.

Wat ook meespeelt is dat Bauer Media flink geld bespaard met het stopzetten van de uitzendingen van Kiss en Radio Rock op FM. Niet alleen op transmissiekosten, maar ook op kosten voor programma’s. Op FM dienden de twee radiostations namelijk in elke stad lokale programma’s uit te zenden. Via DAB+ wordt er gewoon één landelijk programma uitgezonden. Ook kunnen beide stations via DAB+ 24 uur per dag uitzenden, terwijl sommige FM-frequenties gedeeld moesten worden met andere stations. [Radiowereld.NL]