Meer radiostations via DAB+ in Midden-Duitsland

In Midden-Duitsland wordt het radioaanbod via DAB+ verder uitgebreid. In de deelstaat Saksen-Anhalt zijn 89.0 RTL in the Mix en 1A Deutsche Hits van start gegaan via digitale etherradio. In Saksen start half februari RSA via DAB+, terwijl in Hessen begin februari ERF Pop wordt toegevoegd.

De stations 89.0 RTL in the Mix en 1A Deutsche Hits zijn in het midden en het zuiden van Saksen-Anhalt te ontvangen op kanaal 11C. Op dit regionale DAB+net waren de commerciële zenders 89.0 RTL, Radio SAW, Rockland Sachsen-Anhalt en Radio Brocken al te ontvangen.

89.0 RTL In the Mix is een digitaal radiostation van 89.0 RTL en brengt de beste hits van nu. Deze worden aan elkaar gemixt door DJ C-RO. 1A Deutsche Hits is het digitale zusje van Radio SAW en Rockland en draait uitsluitend Duitstalige hits. Van pop naar rock en van “neue deutsche welle” naar schlager. Elk uur is op 1A nieuws te horen.

In Saksen start half februari RSA met uitzenden via DAB+. Dit gebeurt via het DAB+net van de regionale publieke omroep MDR. Het gaat om een test van 18 maanden om te onderzoeken of en hoeveel interesse er is vanuit de commerciële radiowereld om via DAB+ uit te gaan zenden in de deelstaat.

RSA is één van de drie regionale radiozenders voor Saksen, maar heeft als enige geen volledige FM-dekking in de deelstaat. Eigenaar Regiocast wil daarom kijken in hoeverre DAB+ hier een oplossing is om wel dekking te krijgen in de hele deelstaat. Uitgezonden gaat worden op kanaal 9A.

Regiocast is momenteel al met stations als Radio SAW, Rockland Sachsen-Anhalt, Radio BOB en Sunshine Live actief via DAB+.

In Hessen start op 1 februari ERF Pop met uitzenden via DAB+. De christelijke muziekzender is momenteel al via DAB+ te ontvangen in de hoofdstad Berlijn en is het zusje van ERF Plus dat al via het landelijke DAB+net op kanaal 5C te ontvangen is.

Vooralsnog zal het station in Hessen alleen in het Rhein-Maingebied te ontvangen zijn op kanaal 11C. Dit regionale net kan echter wel via 4,8 miljoen inwoners ontvangen worden. Momenteel zijn FFH, Planet Radio, Harmony FM, Absolute Hot, Radio Teddy en Mega Radio SNA al te ontvangen via dit DAB+net. Onlangs verlengden deze radiostations hun contract met “Digitalradio Hessen” om uit te kunnen blijven zenden via DAB+. Ook is de bedoeling dat dit net komend jaar verder uitgerold gaat worden in Hessen. [Radiowereld.NL]