Noorwegen: 6 Op de 10 huishoudens heeft DAB+radio

Het aantal huishoudens met een DAB+radio in Noorwegen blijft gestaag stijgen. Een jaar voor de afschakeling van FM start is in 60% van de Noorse huishoudens tenminste één DAB+radio aanwezig. In totaal zijn er nu 2,8 miljoen DAB+radio’s verkocht.

De afgelopen drie jaar is het aantal verkochte DAB+radio’s flink gestegen. Waren er eind 2012 nog slechts 0,8 miljoen DAB+radio’s verkocht, nu zijn dit er al 2,8 miljoen. 57% van de Noren luistert inmiddels al digitaal naar de radio. Hieronder wordt naast DAB ook onder meer internet en televisie geteld. Wel is DAB het meest gebruikte digitale platform en meer dan twee keer zo groot dan internetradio.

In de auto luistert inmiddels al 26% digitaal. Hier is nog een flinke stap te maken dit jaar. Wel wordt inmiddels al 63% van de nieuwe auto’s in Noorwegen standaard geleverd met een DAB+radio.

Als belangrijke meerwaarde voor DAB+ ten opzichte van FM wordt vooral de betere geluidskwaliteit en de uitgebreidere keuze genoemd. Op FM zijn slechts vijf landelijke radiostations te ontvangen, terwijl via DAB(+) 23 radiostations landelijk zijn te ontvangen. In Oslo zijn momenteel 38 radiostations via digitale etherradio te ontvangen.

Begin 2017 wordt in Noorwegen gestart met de afschakeling van de FM-band. De landelijke publieke en commerciële radiostations, alsmede de grotere lokale radiostations, staken dan hun analoge uitzendingen op FM.

Inmiddels is 86% van de Noren op de hoogte van de op stapel staande afschakeling van FM. Dit jaar komt er een uitgebreide marketingcampagne om nog meer luisteraars over te laten stappen op digitale radio.

Ondanks dat de afschakeling van FM pas officieel in 2017 begint, zijn de eerste grote lokale radiostations al gestopt met uitzenden op FM. Bauer Media heeft Radio Rock en Kiss van FM gehaald in grote steden als Oslo, Bergen, Trondheim en Stavanger. Beide stations zijn landelijk via DAB+ te ontvangen. [Radiowereld.NL]