NPO Sterren NL Radio nu ook via DAB+

De NPO heeft haar aanbod via DAB+ uitgebreid. Sinds maandag is ook Sterren NL Radio te beluisteren via digitale etherradio. Binnenkort wordt het aanbod verder uitgebreid met onder meer KX Radio, Radio 4 Eigentijds, FunX Dance en FunX Slow Jamz. Sterren NL radio brengt 24 uur per dag de beste hits van eigen bodem. Het station werd in 2010 opgericht door de toenmalige omroep TROS.

NPO Sterren NL Radio nu ook via DAB+ De uitbreiding van het aanbod via DAB+ werd vorig jaar al aangekondigd door de NPO, maar had nog toestemming nodig van de Minister van OC&W. Daarom zijn niet alle plannen doorgevoerd. Zo is het de bedoeling dat Radio 1 Extra vervangen gaat worden door NPO Nieuws & Events. Voor FunX Turkpop heeft de NPO geen toestemming gekregen, al laat een woordvoerster van de  NPO aan Radio.NL weten dat het om een voorlopige afwijzing gaat en dat een definitief besluit nog moet worden genomen.

Een eventuele vervanging voor FunX Turkpop komt er niet via DAB+ volgens de woordvoerster van de NPO. Hiervoor is namelijk een nieuwe aanvraag nodig en dit gaat naar verwachting niet meer in 2016 gebeuren.

Sinds begin dit jaar is Radio 6 Soul & Jazz vervangen door NPO Soul & Jazz, een zender met voornamelijk non-stop muziek. #Radio 6 was met een volledig gepresenteerde programmering te duur en is dus wegbezuinigd. NPO Soul & Jazz startte al op 1januari, maar nu is eindelijk de naam via DAB+ aangepast.

Het mag opmerkelijk genoemd worden dat de NPO wel miljoenen euro’s blijft pompen in projecten als Sterren NL Radio, een zender met een volwaardige gepresenteerde programmering, maar net als Radio 6 een beperkt aantal luisteraars hebben. Blijkbaar wegen daar de hoge kosten wel op tegen het geringe aantal luisteraars en is Radio 6 het slachtoffer geworden van een sterk staaltje omroeppolitiek.

Om ruimte te maken voor de extra radiozender is de bandbreedte van bestaande radiostations verlaagd. Eerder verhoogde de NPO nog de bandbreedte van verschillende radiostations.

In het eerste kwartaal van 2016 hoopt de NPO ook fase 3 van de uitbreiding van de dekking van het DAB+net af te ronden. Er komen nog zenders bij in Westkappele, Stadskanaal, Winschoten en Delfzijl. [Radiowereld.NL]