CBS: Een op de vier Nederlanders kent DAB+

Een kwart van de personen vanaf 12 jaar is bekend met het digitale radiosignaal DAB+ en zes procent van de Nederlanders had in 2015 een apparaat thuis of in de auto dat met deze technologie werkt. Dat meldt CBS.

DAB+ is een digitaal radiosignaal dat in Nederland gratis te ontvangen is op speciaal daarvoor bestemde ontvanger. Alle landelijke en regionale publieke en commerciële zenders maken gebruik van DAB+, naast hun FM-signaal. Ook zijn er diverse stations via DAB+ te ontvangen die niet op FM uitzenden, waaronder Classic FM, Arrow Classic Rock, Efteling Kids Radio, NPO Sterren NL en 3FM Alternative.

Publieke en commerciële zenders en het Ministerie van Economische Zaken zijn in 2014 met een campagne begonnen om de naamsbekendheid van DAB+ te vergroten.

Hoewel de bekendheid van digitale radio is toegenomen in 2015, hebben nog weinig mensen een DAB+-apparaat. Uit onderzoek naar het ICT-gebruik van huishoudens en personen bleek dat 26 procent van de personen vanaf 12 jaar wel eens van DAB+ heeft gehoord. In eerdere jaren werd respondenten gevraagd naar hun bekendheid met T-DAB. In 2014 had 17 procent wel eens gehoord van deze voorganger van DAB+. Een groep van 6 procent had in 2015 een DAB+-apparaat thuis of in de auto, zo bleek uit de enquête.  Een groter aandeel van de mannen dan van de vrouwen was in 2015 bekend met DAB+.

De bekendheid van DAB+ is het grootste in de doelgroepen 25 tot 45 en 45 tot 65 jaar. In deze groep kent een slordige 30% digitale etherradio. Opvallend genoegd kent de groep 15 tot 25 jaar het hoogste bezit aan DAB+radio’s: maar liefst 8%. [Radiowereld.NL]