Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Oostenrijk onderzoekt opnieuw interesse in DAB+

De Oostenrijkse mediaregulator KommAustria onderzoekt opnieuw hoeveel interesse er is bij de radiostations om uit te gaan zenden in DAB+. Aan de hand van de uitkomsten wil KommAustria de beleidsplannen voor digitale etherradio gaan opstellen.

KommAustria peilde in 2012 al eens hoeveel interesse er was voor DAB+ in Oostenrijk. Ondanks dat er een groot aantal aanvragen van zowel bestaande commerciële radiostations als nieuwe partijen binnenkwamen, werd volgens de mediaregulator na beoordeling het minimaal benodigde aantal net niet gehaald te zijn. Daarom werden de plannen voor de uitrol van DAB+ in Oostenrijk in de ijskast geparkeerd.

Boze tongen beweerden echter dat de mediaregulator was gezwicht voor de lobby van de publieke omroep ORF, de landelijke commerciële zender Kronehit en de grote commerciële regionale radiozenders. Zij zouden de huidige radiomarkt het liefst op slot houden om verdere concurrentie te voorkomen.

Sinds 2015 wordt er in Oostenrijk wel weer getest met DAB+. In de stad Wenen zijn momenteel 15 radiostations digitaal via de ether te beluisteren. De ORF en Kronehit doen echter niet mee aan de test.

En omdat de digitalisering van de radio in buurlanden als Duitsland, Zwitserland en Italië gestaag doorgaat, heeft KommAustraia besloten om opnieuw de interesse voor DAB+ bij de radiostations in Oostenrijk te onderzoeken.

Geïnteresseerde partijen kunnen zich tot 15 maart melden bij KommAustria. Ook kunnen zijn aangeven of ze landelijk, regionaal of lokaal via DAB+ willen gaan uitzenden. Aan de hand van de uitkomsten wil KommAustria de beleidsplannen voor digitale etherradio gaan opstellen. Mocht er voldoende interesse zijn, dan wordt er mogelijk in de eerste helft van 2017 capaciteit verdeeld. [Radiowereld.NL]