Search
Close this search box.

Zweden schrijft DAB+ niet af ondanks afblazen afschakeling FM

De Zweedse regering mag dan wel besloten hebben om de geplande afschakeling van FM in 2022 af te blazen, maar dat wil niet zeggen dat digitale etherradio gelijk afgeschreven wordt. Dit stellen parlementslid Bengt Eliasson en Mats Åkerlund, coördinator digitale radio bij de Zweedse publieke radio SR.

Afschakeling FM afgeblazen
In juni 2015 kondigde Minister van Cultuur Alice Bah Kuhnke aan dat de geplande afschakeling van FM niet doorgaat en plaatste daarmee een bom onder digitale radio. Zo stelt Kuhnke dat er 10 miljoen FM-radio’s vervangen moeten zouden gaan worden. Daarnaast twijfelt de regering aan de dekking van DAB+. Onduidelijk zou zijn of digitale radio heel Zweden zou dekken. Hierdoor zou ook het alarmsysteem (VMA), wat gebruikt wordt om het publiek te waarschuwen voor rampen of slecht weer, via radio onvoldoende werken.

De Zweedse publieke radio SR, Bauer Media en MTG, de grootste aanbieders van radio in Zweden, zijn niet blij met het besluit van de Zweedse regering. Christer Modig, directeur van MTG, stelde dan ook dat radio in Zweden “aan een natuurlijke dood zal sterven.”

Ondanks dat de afschakeling van FM is afgeblazen, wordt er in de politiek nog flink gediscussieerd over de implementatie van digitale etherradio. Tijdens de besprekingen in het Parlement betoogde lid Bengt Eliasson van de liberale partij dat het belangrijk was om door te gaan met digitale radio.

Onwerkbare situatie
Volgens Eliasson heeft het standpunt van de regering heeft geleid tot een “zeer onwerkbare situatie” voor radio. Hij betoogde dat digitale etherradio meer keuzemogelijkheden biedt voor de luisteraars en voor een sterkere publieke radio kan leiden; DAB is daarom het belangrijkste onderdeel voor de toekomst van radio in Zweden. Eliasson heeft verklaard dat de huidige analoge technologie “haar grenzen heeft bereikt en dat het noodzakelijk is dat band III beschermd blijft voor het gebruik van digitale radio.”

Ook is er nog altijd geen knoop doorgehakt over wat er met de huidige uitzendingen via DAB gaat gebeuren. In grote steden als Stockholm, Göteborg. Uppsala en Malmö is een landelijke multiplex op kanaal 12B en C te ontvangen, waarop uitsluitend een aantal publieke stations te horen is. Wel is de verdere uitrol stopgezet en de omschakeling van DAB naar DAB+ in de ijskast geparkeerd.

De 21 landelijke en vier regionale commerciële stations die in 2014 capaciteit kregen toegewezen voor uitzenden via DAB+ hebben bij de overheid uitstel gevraagd. Officieel zouden zij in oktobder 2015 gestart moeten zijn met uitzenden via DAB+.

Nog niet Dead and Buried
Mats Åkerlund, coördinator digitale radio bij de Zweedse publieke radio SR: “De recente discussie in het Parlement toont aan dat het onjuist is te zeggen dat digitale radio is dood in Zweden. Alle politieke partijen zijn het eens over het belang om de ontwikkelingen in Europa te volgen. Noorwegen begint de overgang naar een digitale etherradio in minder dan één jaar, dus het zal niet zo lang duren voordat we de resultaten kunnen beoordelen.” [Radiowereld.NL]