Australië: 25% Inwoners grote steden luistert via DAB+ naar radio

Digitale radio via DAB+ groeit nog altijd gestaag in Australië. Inmiddels luistert al 25,3% van de inwoners van de vijf grote steden via DAB+ naar de radio. Dit komt neer op 3,35 miljoen luisteraars. Triple M Classic Rock blijft het populairste digitale radiostation.

In 2009 zijn de commerciële radiostations, de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide gestart met uitzenden via DAB+. Doordat het grootste deel van de bevolking in en om de grote steden woont, kan nu ongeveer 60% van de inwoners van Australië DAB+ ontvangen, ondanks dat slechts 0,4% van het landoppervlak gedekt wordt met DAB+.

Meer dan een kwart via DAB+
Inmiddels is DAB+ niet meer weg te denken in de grote steden. Uit het “DAB + Digital Radio Report” blijkt dat wekelijks 3,35 miljoen mensen via DAB+ naar de radio luisteren. Dit is 25,3% van het aantal inwoners van Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide. Wel is de stijging minder groot dan voorgaande jaren. Een jaar geleden bedroeg het marktaandeel DAB+ nog 24,1%.

De afgelopen jaren zijn er in totaal 2,44 miljoen DAB+ontvangers verkocht, waarvan 470.000 in nieuwe auto’s. Opvallend is tevens dat DAB+ in de grote steden populairder is dan internetradio. DAB+ terkt een slordige 1,7 miljoen meer luisteraars. Bovendien luisteren ze ook nog eens een kleien 4,5 uur langer dan luisteraars via internet.

Verreweg de meeste luisteraars via DAB+, ongeveer 2,47 miljoen luisteraars, stemt op dezelfde zender af als ze ook analoog (FM/AM) naar luisterden. De radiostations die niet analoog te ontvangen zijn, trekken via DAB+ gezamenlijk wekelijks 1,4 miljoen luisteraars. Dit zijn er ongeveer 100.000 meer dan een jaar geleden.

Triple M Classic Rock het populairst
De populairste digitale zender via DAB+ is Triple M Classic Rock. Deze spin-off van de pop-rockzender Triple M is in Sydney, Brisbane, Melbourne en Perth te ontvangen en trekt wekelijks 155.000 luisteraars via DAB+. Dit zijn er 18.000 minder dan een jaar geleden. Triple M Classic Rock draait de grootse rockhits van artiesten als Meatloaf, Led Zeppelin, AC/DC, Peter Frampton en The Rolling Stones.

Supermarktzender nadert
Coles Radio wist haar tweede plaats te verstevigen. Deze zender wordt speciaal voor de ruim 750 supermarkten van dit concern geproduceerd, maar is ook te beluisteren via DAB+ in Sydney, Brisbane, Melbourne en Adelaide. Coles zag het aantal luisteraars het afgelopen jaar met 12.000 stijgen naar in totaal 152.000.

Coles Radio brengt een mix van pophits van de jaren ’80 tot nu. Af en toe komt er ook een oudere plaat voorbij. Uiteraard bevat de playlist geen platen die irriteren. Daarom luistert het station niet alleen in de supermarkten lekker weg, maar ook thuis, op het werk of in de auto. Coles Radio is geheel non-stop. Om het kwartier zijn enkele reclamespots voor Coles te horen.

Pure Gold 80s, dat zoals de naam doet vermoeden alleen maar hits uit de jaren ’80 draait, staat derde met wekelijks 139.000 luisteraars. Het station is een spin-off van WS FM in Sydney en Gold 104.3 in Melbourne. Beide stations hebben namelijk als slogan “Pure Gold.” Pure Gold 80s is naast Sydney en Melbourne ook te ontvangen in Brisbane en Adelaide.

The Edge Digital trekt wekelijks 121.000 luisteraars en staat daarmee vierde. Het radiostation heeft een zogenaamd Rhythmic popformat en draait hits van artiesten als Rihanna, Justin Bieber, Chris Brown, Fifth Harmony en Major Lazer. The Edge is in Sydney naast DAB+ ook op FM te ontvangen. In Melbourne, Brisbane en Adelaide is het station via de ether alleen digitaal te beluisteren.

Buddha Radio completeert de top 5 met wekelijks 115.000 luisteraars. Het station is de vijf grote steden te ontvangen en heeft een chill-out format. Op de playlist staan platen als “Lucky Man” van The Verve, “Crucify” van Tori Amos en “21st Century” van Weekend Players.”

Het is de bedoeling dat DAB+ binnen enkele jaren ook buiten de vijf grote steden wordt uitgerold. Te denken valt aan bijvoorbeeld Gold Coast, Newcastle en Canberra. [Radiowereld.NL]