Search
Close this search box.

Forse uitbreiding aanbod via DAB in grote delen VK

In grote delen van het Verenigd Koninkrijk zijn sinds maandag nog meer radiostations via DAB te ontvangen. Onder meer Kisstory, Heart Extra, Share Radio en Sunrise Radio zijn nu semilandelijk digitaal via de ether te ontvangen. Fun Kids en Jazz FM zijn als eerste zenders gestart met uitzenden via DAB+. De komende weken wordt het aanbod nog verder uitgebreid.

Sound Digital
De uitbreiding van het aanbod via DAB is mede mogelijk door de ingebruikname van een nieuw landelijk DAB-net voor commerciële radio. Hierop gaan maar liefst 18 radiostations uitzenden, waarvan drie in DAB+.

Enkele weken geleden begonnen de testuitzendingen van dit nieuwe landelijke DAB-net, dat geëxploiteerd wordt door Sound Digital. Dit nieuwe DAB-net is via 45 zenders door 73% van de bevolking te ontvangen.

Afgelopen maandag zijn de officiële uitzendingen van het nieuwe landelijke DAB-net gestart. Hierop zijn nu 18 radiostations te vinden. Drie van deze stations, Absolute 80s, Planet Rock en Premier Christian Radio, waren al landelijk via DAB te ontvangen via het netwerk van Digital One, maar wisselen van DAB-net. Hierdoor wordt hun bereik iets kleiner, maar het scheelt ze ook flink in distributiekosten.

Andere radiostations hebben juist besloten hun dekking via DAB te vergroten. Kisstory, Panjab Radio, Heat Radio en Share Radio verlaten de lokale DAB-netten om semilandelijk te gaan uitzenden.

Daarnaast zijn er de nodige nieuwe radiostations die de komende weken van start gaan, maar nu al met testuitzendingen te vinden zijn op het DAB-net. Dit zijn onder meer Mellow Magic, Virgin Radio, Talksport 2 en Talkradio.

Eerste radiozenders in DAB+
Ook zijn de eerste radiostations in het Verenigd Koninkrijk gestart met uitzenden in DAB+. Voorheen werd er alleen enkele malen getest met uitzenden in deze modernere standaard voor digitale etherradio. Uitzendingen in het Verenigd Koninkrijk vonden tot nu toe uitsluitend plaats in de oude MP2-standaard, omdat veel oudere radio’s geen DAB+ kunnen ontvangen. Om toch zoveel mogelijk radiostations via DAB uit te kunnen laten zenden wordt er veelal in mono met weinig bandbreedte uitgezonden.

Inmiddels wordt het percentage radio’s die ook DAB+ kunnen ontvangen flink gegroeid, waardoor de eerste radiozenders gebruik gaan maken van DAB+. Helaas worden alle voordelen van DAB+ gelijk tenietgedaan, want de drie radiostations (Fun Kids, Jazz FM en Magic Chilled), gaan uitzenden met een bandbreedte van slechts 32 kbps. Ter vergelijking: In Nederland wordt minimaal 40 kbps gebruikt, maar de meeste radiostations gebruiken meer bandbreedte.

Een overzicht van de radiostations die via het nieuwe landelijke DAB-net van Sound Digital te ontvangen zijn:

– Talkradio (nieuws en talk) 64 kbps – start 21 maart
– Talksport 2 (live sport en sports talk) 64 kbps – start 15 maart
– Share Radio (zakelijk en financieel nieuws) nnb
– Virgin Radio (pop en rock) 80 kbps – start 30 maart
– Kisstory (old skool dance tunes en anthems) 80 kbps
– Mellow Magic (relaxte en melodieuze muziek) 80 kbps – start 14 maart
– Heat Radio (pop, shownieuws en entertainment) 80 kbps
– Planet Rock (classic rock, verhuist van Digital One) 80 kbps
– Absolute 80s (80s muziek, verhuist van Digital One) 80 kbps
– Sunrise Radio (Aziatische muziek) 64 kbps
– Awesome Radio (Aziatische muziek) 64 kbps
– UCB 2 (christelijke muziek) 64 kbps
– Premier Christian Radio (christelijke muziek, verhuist van Digital One) 64 kbps
– Premier Praise (gospel) 64 kbps – start 27 maart
– Jazz FM (jazz muziek) 32 kbps DAB+
– Panjab Radio 1 (Aziatische muziek) 56 kbps
– Fun Kids (kinderprogramma’s) 32 kbps DAB+
– Magic Chilled (chill-out muziek) 32 kbps DAB+ – start 21 maart

Digital One
Doordat Absolute 80s, Planet Rock en Premier het landelijke DAB-net van Digital One verlaten hebben is er ruimte gekomen voor nieuwe stations op dit net. De eerste hiervan is maandag gestart: Heart Extra, een digitaal zusje van het popnetwerk Heart. [Radiowereld.NL]