Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Oostenrijke PO boycot DAB+ wegens verbod zenderuitbreiding

De Oostenrijkse publieke omroep ORF is niet van plan om via DAB+ te gaan uitzenden zolang de omroep geen toestemming krijgt om extra radiostations te starten. Dit heeft de ORF laten weten aan mediaregulator KommAustria die momenteel peilt hoeveel interesse er in Oostenrijk is om via DAB+ te gaan uitzenden.

Meer publieke radiozenders
“Als we niet met meer radiostations mogen starten heeft het geen nut”, zo verklaarde ORF baas Alexander Wrabetz in een interview met persbureau APA. Momenteel vindt in Wenen een test met DAB+ plaats, maar de ORF is samen met Kronehit, grote afwezige bij de test.

Oorspronkelijk zou de ORF meedoen aan de test met een nieuwe jongerenzender, maar kreeg hiervoor geen toestemming van KommAustria. Daarom zijn momenteel alleen 15 commerciële radiozenders digitaal via de ether te ontvangen in de hoofdstad.

Momenteel onderzoekt KommAustria hoeveel interesse er bij de radiostations is om via DAB+ uit te gaan zenden. Aan de hand van de uitkomsten wil de mediaregulator de beleidsplannen voor digitale etherradio gaan opstellen, waarbij ruimte is voor 24 tot 30 landelijke radiostations.

De ORF wil alleen via DAB+ gaan uitzenden als het capaciteit krijgt voor vijf nieuwe radiozenders. Ook wil de omroep haar negen regionale radiostations landelijke gaan uitzenden via DAB+.

ORF denkt alleen aan eigen positie
De houding van de ORF is bij de commerciële radiostations behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten. “Uit deze afwijzing van de ORF blijkt maar weer dat de omroep puur aan commerciële optimalisering van de eigen positie in de markt denkt en niet aan de mediastandaard van Oostenrijk”, aldus Klaus Schweighofer, voorzitter van de VÖP, dat een groot aantal commerciële radiostations vertegenwoordigd, tegenover APA.

“Uitbreiding van het bestaande radioaanbod van de ORF is uitgesloten”, zo vervolgd Schweighofer. De ORF heeft momenteel een marktaandeel van 73% en meer radiostations zou betekenen dat de omroep een nog sterkere positie kan verwerven. Alleen al met de hitzender Ö3, dat een marktaandeel van 32% scoort en bij de belangrijke doelgroep 14 tor 49 jaar zelfs 41%, hengelt de omroep flink wat reclamegeld binnen.

Schweighofer: “Het wordt tijd dat de ORF zich eindelijk eens gaat bezig houden met haar publieke taken. Daartoe behoort ook de ontwikkeling van nieuwe technologieën en distributiemethoden.”

DAB+ nergens een succes?
Opvallend is dat ORF baas Wrabetz ook stelt dat DAB+ in nog geen enkel land een succes is. Klaarblijkelijk kijkt hij daarbij niet verder dan de eigen landsgrens, want in buurland Zwitserland is digitale etherradio al een flink succes. Digitaal radio luisteren neemt hier al een aandeel van 50% in. Ook in andere buurlanden als Duitsland en Italië groeit digitale radio via DAB+ gestaag. In Noorwegen staken de landelijke en grote regionale stations in 2017 hun uitzendingen via FM om in de ether alleen via DAB+ te gaan uitzenden. [Radiowereld.NL]