Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Ofcom wil test met goedkope software-based DAB verlengen

Als het aan mediaregulator Ofcom ligt, dan wordt de test met goedkope software-based DAB verlengd met twee jaar. Oorspronkelijk zou de test maar negen maanden duren. Met de verlenging wil Ofcom voorkomen dat kleine radiozenders hun uitzendingen via DAB moeten staken.

VK: Ofcom wil test met goedkope software-based DAB verlengen Ofcom maakte in april 2015 bekend dat er getest gaat worden met goedkope software-based DAB-uitzendingen. Met deze test geeft Ofcom gehoor aan de roep van kleine commerciële lokale stations, internetstations en community stations. Vrijwel alle grotere lokale en regionale radiostations zenden momenteel al uit via DAB, maar de kleinere stations dreigen de digitale sneltrein te missen door de hoge kosten.

Het voordeel van op software gebaseerde DAB-uitzendingen is dat hiervoor geen tienduizenden euro’s aan hardware nodig is. De software draait gewoon op een simpele (Rasberry Pi) computer. Voor 8500 euro kan een radiostation al een DAB(+)multiplex in de lucht brengen. Indien er meer zenders op een multiplex uitzenden, dan daalt de prijs per radiozender.

In totaal verdeelde Ofcom 10 testlicenties waardoor er getest kon gaan worden in onder meer Londen, Manchester, Bristol, Birmingham, Brighton en Glasgow. Aanvankelijk zouden er ruim 50 radiostations meedoen aan deze test, maar inmiddels zijn er meer radiostations ingestapt. Daarnaast wordt er nu ook al getest met DAB+ en hogere vermogens. Het oorspronkelijke plan bevatte alleen DAB en uitzendvermogens van 100 Watt.

De huidige testperiode loopt binnenkort af. Om te voorkomen dat de radiostations nu hun uitzendingen via DAB moeten staken, en om verdere mogelijkheden te onderzoeken, wil Ofcom de testlicenties met twee jaar verlengen.

In grote delen van het Verenigd Koninkrijk is het aanbod van radiozenders via DAB flink uitgebreid. Afgelopen maandag ging er namelijk een tweede landelijk DAB-net voor commerciële radio de lucht in. [Radiowereld.NL]