VK: Virgin Radio maakt comeback vanuit rijdende trein

De legendarische naam Virgin Radio is na bijna acht jaar terug in de ether van het Verenigd Koninkrijk. Woensdag om 12 uur (Nederlandse tijd) is het station officieel gestart met uitzenden. Virgin Radio is één van de zes nieuwe radiostations die de afgelopen weken gestart zijn via DAB.

VK: Virgin Radio maakt comeback vanuit rijdende trein De afgelopen drie weken zijn Mellow Magic, Magic Chilled, Premier Praise, Talksport 2 en Talkradio gestart met uitzenden via het nieuwe tweede landelijke DAB-net in het Verenigd Koninkrijk. Woensdag was het de beurt aan Virgin Radio. In totaal zenden er nu 18 radiostations uit via dit net.

Virgin Radio was in 1993 voor het eerst in de ether te horen. Richard Branson, eigenaar van het Virgin imperium, had hiervoor een pakket met middengolffrequenties verworven. Nadat het radiostation meerdere malen was verkocht, verdween in 2008 de naam Virgin Radio. De nieuwe eigenaar had geen zin om veel geld te moeten betalen voor het gebruik van de naam Virgin.

Nu heeft The Wireless Group (voorheen beter bekend als UTV Media), eigenaar van radiozender Talksport, een overeenkomst gesloten met Branson voor het gebruik van de naam Virgin Radio. Na een jaar van voorbereidingen is Virgin Radio woensdag om 11 uur (lokale tijd) officieel gestart met uitzenden. En dat gebeurde vanuit een rijdende trein. Natuurlijk werd de start gekoppeld aan andere onderdelen van het Virgin imperium, want de trein was van Virgin Trains en de verbinding werd verzorgd door Virgin Mobile.

,Het nieuwe Virgin Radio krijgt een gelijksoortig format als het oude Virgin Radio: pop-rock van nu, afgewisseld door klassiekers uit de jaren ’80, ’90 en ’00. Op de playlist staat artiesten als Bon Jovi, X-Ambassadors, Travis, Stereophonics, Pet Shop Boys, Muse, Elle King, Oasis, Kaiser Chiefs, Coldplay en Sia.

Virgin Radio positioneert zich daarmee tussen Absolute Radio, de zender die tot en met 2008 Virgin heette en tegenwoordig de focus legt op oudere muziek, en Radio X dat meer een rockzender is. Voormalig BBC Radio 1 deejay Edith Bowman is aangetrokken voor de ochtendshow.

Mellow Magic
Naast Virgin Radio zijn er nog drie andere nieuwe muziekzenders gestart via het tweede landelijke DAB-net voor commerciële radio. Zo ging op 14 maart Mellow Magic van start, een spin-off van de popzender Magic, die in Londen op FM te ontvangen is en in de rest van het Verenigd Koninkrijk via DAB.

Mellow Magic brengt een mix van middle of the road muziek en oldies. Op de playlist staan onder meer Nina Simone, Abba, Frank Sinatra, Dusty Springfield, Elton John, Michael Bublé, Rod Stewart en Spandau Ballet.

Magic Chilled
Naast Mellow Magic is er nog een tweede spin-off van Magic: Magic Chilled. Deze zender startte op 21 maart en brengt een mix van softpop en r&b hits. Artiesten die te horen zijn op Magic Chiled zijn onder andere Adele, Justin Timberlake, Usher, Ellie Goulding, Birdy, Alicia Keys, R. Kelly, Jack Johnson, Coldplay, Sam Smith en Sia.

Magic Chilled is één van de drie zenders (Fun Kids en Jazz FM zijn de andere twee) die uitzendt in DAB+. Het is voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk dat radiostations gebruik maken van deze modernere standaard voor digitale etherradio. Tot nu toe was de DAB MP2-standaard verplicht om te gebruiken.

Premier Praise
Ook die gelovigen komen goed aan bod, want afgelopen zondag startte Premier Praise met uitzenden. Het zusje van Premier Christian Radio brengt uitsluitend christelijke popmuziek. De muziek is dan ook goed te vergelijken met die op Groot Nieuws Radio in Nederland gedraaid wordt.

Talksport 2
Naast diverse muziekzenders zijn er ook nieuwe zenders met uitsluitend gesproken woord gestart. De landelijke radiozender Talksport moest in het verleden regelmatig kiezen van welke wedstrijden ze het live verslag wilden uitzenden. Dat hoeft nu niet meer, want de sportzender heeft er sinds 15 maart een zusje bij: Talksport 2. En komende zomer gaat hier uitgebied gebruik van gemaakt worden als Talksport en Talksport 2 de wedstrijden van het EK voetbal in Frankrijk gaat uitzenden.

Talkradio
Een andere bekende naam die nu terug is in de ether: Talkradio. Talkradio was al tussen 1995 en 2000 via de middengolf te beluisteren. Wegens tegenvallende luistercijfers werd de focus verlegd op sport en de naam gewijzigd in Talksport.

De afgelopen jaren bewezen LBC en BBC Radio 5 Live dat er in het Verenigd Koninkrijk wel degelijk behoefte is aan discussie en belprogramma’s dat The Wireless Group besloten heeft om Talkradio een nieuw leven in te blazen. Op 21 maart ging de nieuwe zender van start. [Radiowereld.NL]