Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitse regionale omroepen willen DAB+dekking verder uitbouwen

Diverse Duitse regionale publieke omroepen willen in 2016 hun dekking via DAB+ verder uit gaan breiden. Onder meer de omroepen voor Noord-Duitsland, Zuidwest-Duitsland, Beieren en Hessen hebben inmiddels hun plannen bekendgemaakt.

Duitse regionale omroepen willen DAB+dekking verder uitbouwenNoord-Duitsland
De Noord-Duitse publieke omroep NDR heeft voor dit jaar zes nieuwe zenders aangekondigd, waarmee de dekking fors uitgebreid wordt. De eerste van deze zenders is eind maart aangezet. Het betreft de zender Stockelsdorf, die voor dekking in de regio Lübeck, in het zuidoosten van de deelstaat Sleeswijk-Holstein, zorgt.

Later dit jaar gaan ook nog nieuwe zenders in Flensburg (in het noorden van Sleeswijk-Holstein), Marlow en de regio Neubrandenburg (beiden Mecklenburg-Voorpommeren). In tegenstelling tot eerdere berichten komen er in de regio Osnabrück (Nedersaksen) niet één, maar twee zenders te staan. In plaats van een sterke zender in Lingen komen er zenders in Grafensundern (ten zuiden van de stad) en Damme (ten noorden van de stad) te staan.

Met de nieuwe zenders wil de NDR DAB+dekking verzorgen in de grotere steden en op de doorgaande Autobahnen A1, A7 en A20.

Rijnland-Palts
Ook de SWR neemt dit jaar nieuwe zenders in gebruik om de ontvangst via DAB+ verder uit te breiden. Deze week wordt er in Rijnland-Palts een nieuwe zender op de Bornberg bij Eßweiler, ten noordwesten van Kaiserslautern, aangezet. Deze zender zal niet alleen het DAB+net van de SWR (11A), maar ook het landelijke DAB+net (5C) gaan uitzenden.

In Baden-Württemberg wil de SWR later dit jaar de ontvangst gaan verbeteren langs de grens met Zwitserland. Hiervoor worden zenders geplaatst in Bad Säckingen (Eggberg) en op de Wannenberg. Saillant detail is dat laatstgenoemde locatie ook gebruikt wordt door de Zwitserse publieke omroep SRF voor DAB+. Het is de bedoeling dat er nog meer zenders bijkomen dit jaar voor de SWR, maar deze locaties zijn nog niet bekendgemaakt. Eerder dit jaar werd overigens al een zender in Blauwen, in het zuiden, aangezet.

Hessen
In Hessen wil de hr twee nieuwe zenders aanzetten: Biedenkopf, in het noordwesten van de deelstaat, en Hoher Meißner, in het noordoosten van de deelstaat. Wanneer deze zenders in gebruik worden genomen is nog niet bekend. De publieke omroep wacht nog op goedkeuring voor de subsidie hiervoor. Na de ingebruikname zijn de radiostations van de hr in vrijwel heel Hessen buitenshuis via DAB+ te ontvangen.

Beieren
De publieke omroep voor Beieren, de BR, gaat ook dit jaar gestaag door met de uitbouw van haar DAB+net. Zo zal de ontvangst van het regionale DAB+net op kanaal 11D verbeterd gaan worden in onder meer het Beierse Woud, Opper-Palts en het westen van Neder-Franken.

Momenteel is het DAB+net van de BR al in ruim 96% van Beieren buitenshuis te ontvangen. Binnenshuis ligt de dekking op 81%. [Radiowereld.NL]