Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Twee nieuwe zenders voor landelijke DAB+net

Zenderexploitant Media Broadcast gaat weer gestaag verder met de uitrol van het landelijke DAB+net in Duitsland. In april zijn opnieuw twee nieuwe zenders aangezet. Eind dit jaar moet het landelijke DAB+net in 92% van Duitsland te ontvangen zijn.

In mei vorig jaar werd bekend dat het landelijke DAB+net in Duitsland fors uitgebreid wordt. Momenteel zijn onder andere Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax in bijna alle grote steden te ontvangen, alsmede op de belangrijke doorgaande autobahnen. Landelijke dekking is er echter nog niet, maar hier wordt momenteel hard aan gewerkt.

Eerder deze maand werd er in Rijnland-Palts een nieuwe zender (5 kW) op de Bornberg bij Eßweiler, ten noordwesten van Kaiserslautern, aangezet. Deze zender zorgt voor betere ontvangst op onder meer de A62.

Donderdag is de deelstaat Noordrijn-Westfalen de zender Herscheid (10 KW) in gebruik genomen. Deze zender zorgt voor ontvangst in het Sauerland en voor betere ontvangst op de A45 tussen Siegen en Dortmund. Het Sauerland is een populaire vakantiebestemming, zowel ’s winters als ’s zomers, voor vele Nederlanders.

Eind 2016 moet het landelijke DAB+net op kanaal 5C via 110 zenders in 92% van Duitsland buitenshuis te ontvangen zijn. Binnenshuis stijgt de dekking naar 82%. Momenteel staan er een slordige 80 zenders aan voor het DAB+net.

Meer vermogen
Naast het aanzetten van nieuwe zenders wordt er ook gekeken naar optimalisering van bestaande zenders. Daarbij valt te denken aan het verhogen van het uitzendvermogen. Tot nu toe werd altijd van een maximaal uitzendvermogen van 10 kW uitgegaan, maar voor de zender Wittenberg / Gallunberg, in de deelstaat Saksen-Anhalt, is een aanvraag gedaan om het vermogen te mogen verhogen van 10 naar 18 kW. [Radiowereld.NL]