VK: Absolute 80s en Planet Rock staken dubbele DAB-distributie

Radiozender Absolute 80s, Planet Rock, Kisstory en Heat staken eind april hun dubbele distributie via DAB in het Verenigd Koninkrijk. De vier stations zijn sinds begin maart via het tweede landelijke DAB-net voor commerciële radio (Sound Digital) te ontvangen en geven daarom hun oude frequenties op.

Heat en Kisstory geven hun capaciteit op op diverse lokale DAB-netten waaronder Birmingham, Manchester, Liverpool, Noord-Ierland, Leeds, Glasgow, Edinburgh, Nottingham en Kent. De uitzendingen op deze netten worden op 30 april gestaakt.

Om aan luisteraars duidelijk te maken of zij naar de oude of nieuwe frequenties van Kisstory en Heat luisteren, zijn de namen op de lokale netten gewijzigd in “zKisstory” en “zheat radio”.

Absolute 80s en Planet Rock verdwijnen eveneens op 30 april van hun oude frequentie. Het betreft hier het eerste landelijke DAB-net voor commerciële radio van Digital One. Ook hier zijn de namen van de stations gewijzigd is respectievelijk “Absolute 80s old” en “zPlanet Rock”. Daarnaast is de bandbreedte van de twee stations verlaagd van 80 kbps naar 64 kbps.

Sinds afgelopen maandag 18 uur zijn de reguliere uitzendingen van Absolute 80s en Planet Rock op Digital One gestaakt en vervangen door een boodschap dat luisteraars hun radio opnieuw moeten afstemmen.

Echter zal het voor een deel van de luisteraars betekenen dat zij de twee stations niet meer kunnen ontvangen. Het DAB-net van Digital One heeft een dekking van 90%, terwijl het net van Sound Digital slechts 73% dekt (zie kaartje).

Vooral in het oosten, het zuidwesten, het noordwesten, Wales en Noord-Ierland zullen vele luisteraars niet blij zijn aangezien het DAB-net van Sound Digital hier nog geen dekking heeft.

Het DAB-net van Sound Digital gebruikt 45 zenders en is daarom een stuk goedkoper dan Digital One, dat via ruim 150 zenders uitzendt. Op dit moment zijn via Sound Digital 18 radiostations te ontvangen, waarvan 3 in DAB+. Via Digital One zijn momenteel nog 12 radiostations te ontvangen. Naar vervanging voor Absolute 80s en Planet Rock wordt gezocht. [Radiowereld.NL]