Deutschlandfunk stapt 1 juni over van DAB op DAB+

De Duitse landelijke publieke zender Deutschlandfunk stapt over op DAB+. Momenteel zendt het station nog uit in de verouderde DAB (MP2) standaard, maar woensdag 1 juni stapt het station over op het modernere en efficiëntere DAB+. Deutschlandfunk zendt uit via de landelijke multiplex op kanaal 5C.

Deutschlandfunk stapt 1 juni over van DAB op DAB+ Door de omschakeling naar DAB+ heeft Deutschlandfunk minder bandbreedte nodig om met een gelijkwaardige geluidskwaliteit uit te zenden.

Wat er met de vrije capaciteit gaat gebeuren is nog niet bekend.

De informatiezender is het laatste landelijke station dat nog in de oude DAB standaard uitzendt. In 2014 schakelde zusterstation Deutschlandradio Kultur al om naar DAB+. Inmiddels zijn ook vrijwel alle regionale stations overgestapt van DAB naar DAB+. Alleen de regionale publieke omroep voor het Saarland zendt haar radiostations SR1 Europawelle, SR2 Kulturradio en SR3 Saarlandwelle nog uit in de oude standaard.

In Duitsland zijn inmiddels al ruim 6,5 miljoen DAB+radio’s verkocht. 11% Van de huishoudens heeft de beschikking over een DAB+radio, terwijl er een slordige 2 miljoen auto’s met DAB+ontvanger aan boord rondrijden bij onze oosterburen. [Radiowereld.NL]