Search
Close this search box.

Geen extra subsidie regionale omroepen voor DAB+

De 13 regionale publieke omroepen krijgen vooralsnog geen extra subsidie om na 2017 door te gaan met uitzenden via DAB+. Dit liet Minister kamp deze week weten tijdens het Telecomdebat met de Kamer.

Geen extra subsidie regionale omroepen voor DAB+ Daarmee lijkt de distributie via digitale etherradio op losse schroeven te staan.

Dreigement
Afgelopen maandag bracht ROOS, waarin de 13 regionale publieke omroepen verenigd zijn, een persbericht naar buiten waarin ze extra subsidie eisen om hun uitzendingen via DAB+ ook na 2017 voort te kunnen zetten.

Uit eigen middelen willen en kunnen de regionale omroepen de extra kosten voor de uitzendingen niet betalen. Mocht deze subsidie er niet komen, dan stoppen ze met uitzenden via DAB+.

Eenmalige subsidie van 3,5 miljoen
ROOS heeft voor de periode 2011-2017 een subsidie van €3,5 miljoen toegewezen gekregen van het ministerie van EZ voor de financiering van digitale radio voor de regionale publieke radio-omroepen. Het gaat hierbij om een tijdelijke subsidie om de start van DAB+ voor de regionale omroepen mogelijk te maken. Na 2017 dienen de omroepen de distributie uit eigen zak te betalen.

Saillant detail is dat ROOS in eerste instantie een subsidie van rond de €7 miljoen kreeg toegewezen, maar dat deze in 2015 op verzoek van de ROOS is verlaagd naar €3,5 miljoen.

Kamp houdt poot stijf
Aangezien het in 2011 al duidelijk was dat het om een eenmalige subsidie ging, is Minister kamp niet van plan om na 2017 subsidie te verstrekken aan ROOS voor digitale etherradio. Dit liet hij deze week weten tijdens het Telecomdebat met de Kamer.

Daarmee lijkt er na volgend jaar een einde te komen aan de distributie van de regionale publieke omroepen via DAB+. Of dit ook echt gaat gebeuren is nog maar de vraag.

Mocht ROOS daadwerkelijk de daad bij het woord voegen dan ontstaat er een behoorlijk vreemde situatie in het radiolandschap. Commerciële radiostations (zowel landelijk als regionaal) zijn immers verplicht om uit te zenden via DAB+. Doen ze dit niet, dan raken ze hun FM-frequenties kwijt. Maar de publieke omroepen, grotendeels gefinancierd door de staat, mogen blijkbaar zelf bepalen van welke distributiemethoden ze gebruik maken. [Radiowereld.NL]