Ook Vlaanderen gaat voor DAB+; einde voor ketenradio’s

Het radiolandschap van Vlaanderen wordt diverser en digitaal. Dit blijkt uit de conceptnota van Minister van Media Sven Gatz, die is goedgekeurd door de Vlaamse regering. Volgende de nieuwe plannen wordt er flink ingezet op DAB+ en verdwijnen de ketenradio’s.

Nieuwe FM-vergunning met koppeling aan DAB+
Volgens de mediawet moeten de vergunningen van de commerciële landelijke en lokale radio’s eind 2017 worden vernieuwd. In de conceptnota  stelt Gatz voor om de vergunningen van de drie landelijke commerciële radio’s (Nostalgie, Joe FM en Qmusic) te verlengen met vier jaar. Ze moeten zich in die tijd voorbereiden op een digitale toekomst. Dat betekent dat alle landelijke radio’s in Vlaanderen over enkele jaren via DAB+ te ontvangen zijn.

Momenteel zijn al acht stations in een groot deel van Vlaanderen via DAB+ te ontvangen. De grote commerciële stations ontbreken echter nog. De VRT zendt nog uit in de oude DAB (MP2)-standaard.

De voorbereiding van die omschakeling naar DAB+ zal via een stappenplan gebeuren. Hiervoor zal overleg worden gepleegd met elektronicabedrijven die DAB+radio’s verkopen en met de autosector, om de omschakeling van FM naar DAB+ ook bij de autoradio’s te stimuleren. Ook de luisteraars zullen aangespoord worden om de omschakeling naar DAB+ te maken. Daarvoor moeten ze een DAB+radio aanschaffen. Om dit stappenplan uit te rollen zal een extern bureau worden aangesteld.

Door de uitrol van DAB+ is er ruimte voor meer landelijke commerciële radiostations in Vlaanderen.

Voor de lokale radio’s komt er wel een nieuwe verdeelronde. Zij zullen ook in de toekomst op de FM-band blijven uitzenden. De frequenties voor deze lokale zenders zullen in frequentiepakketjes worden gegroepeerd. Dit geeft een groter bereik. Wel dienen deze zenders zich via hun programmering en berichtgeving  terichten op hun lokale doelpubliek.

Van ketenradio’s naar commerciële netwerkradio’s
Met deze wijziging komt er een einde aan het fenomeen Ketenradio’s op FM. Dat zijn radio’s die via het opkopen van lokale frequenties uitgroeiden tot commerciële zenders en zich inhoudelijk niet of nauwelijks op hun uitzendgebied richten.

De huidige ketenradio’s, zoals Topradio, Club FM en Family Radio, kunnen zich aanmelden als commerciële netwerkradio’s. Deze netwerkradio’s zullen een semilandelijke dekking krijgen. Het is de bedoeling een viertal van die nieuwe radio’s te vergunnen. Zij kunnen zich richten op doelgroepen of muziekvoorkeuren. Het is de bedoeling dat ze ook mee omschakelen naar DAB+, waardoor hun dekking op termijn uitgebreid kan worden zodat ook zij overal in Vlaanderen beluisterd kunnen worden.

Deze week werd ook al bekend dat er een akkoord is over de financiering van de uitrol van DAB+ in Wallonië. Hier zijn vanaf eind 2017 ook alle grote radiostations via digitale etherradio te ontvangen. [Radiowereld.NL]