Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: NDR start met schlagerzender via DAB+

Liefhebbers van schlagermuziek in Noord-Duitsland kunnen vanaf volgende maand terecht bij een nieuw radiostation. Op dinsdag 5 juli start de publieke omroep NDR met NDR Plus via DAB+ en internet. Het muziekstation vervangt de verkeerszender NDR Traffic.

Duitsland: NDR start met schlagerzender via DAB+ Tot tien jaar geleden konden liefhebbers van schlagermuziek terecht bij NDR 1, maar vanwege verjonging draaien zowel NDR 1 Niedersachsen (Nedersaksen), NDR 1 Welle Nord (Sleeswijk-Holstein), NDR 1 Radio MV (Mecklenburg-Voorpommeren) en NDR 90,3 (Hamburg) nu voornamelijk oldies en Duitstalige popmuziek.

Vorig jaar lekte al uit dat de NDR wilde starten met een schlagerzender. Niet via FM, want daar is geen ruimte, maar via digitale kanalen zoals DAB+ en internet. Enkele maanden geleden kreeg de omroep groen licht van de verschillende deelstaten op voorwaarde dat de nieuwe zender niet teveel geld gaat kosten en dat er een bestaand digitaal station verdwijnt.

NDR Plus vervangt NDR Traffic
Op dinsdag 8 juli maakt NDR Traffic daarom plaats voor NDR Plus. NDR Traffic zond 24 uur per dag non-stop verkeersinformatie uit middels een spraakcomputer. En dat was vooral nodig tijdens de vakantie-uittochten als er files van tientallen kilometers staan op de Noord-Duitse autobahnen, waardoor stations als NDR 2 en NDR Info alleen de langste files melden. NDR 1 geeft nog wel alle meldingen door.

NDR Plus gaat 24 uur per dag de beste schlagermuziek uitzenden. Dit zal grotendeels non-stop muziek zijn. Wel wordt er elk uur actueel nieuws, weer en verkeer uitgezonden.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de nieuwe schlagerzender NDR Gold zou gaan heten, maar hier is op het laatste moment vanaf gestapt. Niet alleen doet de naam Gold meer aan een oldieszender denken, maar afgelopen week startte de commerciële zender RSH in Sleeswijk-Holstein met de internetzender RSH Gold. Dit naar aanleiding van het verdwijnen van Radio Nora.

Met de naam NDR Plus creëert de omroep eenheid met andere Duitse omroepen. In Beieren zendt de publieke omroep namelijk een schlagerzender uit onder de naam BR Plus. [Radiowereld.NL]