Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Schlagerparadies blijft landelijk via DAB+ uitzenden

Radiozender Schlagerparadies blijft landelijk uitzenden via DAB+ in Duitsland. Deze week heeft de toelatingscommissie ZAK de schlagerzender capaciteit toegewezen op het landelijke DAB+net op kanaal 5C. De afgelopen jaren huurde het station capaciteit van een andere partij.

Duitsland: Schlagerparadies blijft landelijk via DAB+ uitzenden Schlagerparadies is sinds januari 2014 via het landelijke DAB+net in Duitsland te ontvangen. Het station sloot hiervoor een overeenkomst met Regiocast. Regiocast is al enige tijd op zoek naar vervanging voor de voormalige voetbalzender 90Elf. Die werd uiteindelijk gevonden in Schlagerparadies.

De overeenkomst tussen Regiocast en RMN, eigenaar van Schlagerparadies had veel voeten in de aarde. Toelatingscommissie ZAK gaf in eerste instantie namelijk geen toestemming voor de samenwerking. Uiteindelijk werd er toestemming gegeven voor een periode van twee jaar.

Die twee jaar liep dus eerder dit jaar af en daarom heeft Regiocast één van haar drie licenties teruggegeven. Sunshine Live en Radio BOB blijven wel gewoon landelijk uitzenden via DAB+.

Toelatingscommissie ZAK startte daarom een verdeelprocedure voor de vrijgekomen capaciteit en de nog resterende capaciteit op het DAB-net. In totaal ging het om 64 zogenaamde Capacity Units.

In totaal meldden zich vijf partijen voor de vrije capaciteit, waaronder Schlagerparadies zelf, Schwarzwaldradio (die in de deelstaat Baden-Würtemberg al via DAB+ uitzendt) en zenderexploitant Media Broadcast.

Deze week besloot de ZAK dat de vrije capaciteit wordt toegewezen aan Schlagerparadies en Media Broadcast. De schlagerzender krijgt 42 CU en Media Broadcast de resterende 22 CU.

Schlagerparadies kan hierdoor landelijk blijven uitzenden via DAB+. Wel gaat waarschijnlijk de geluidskwaliteit omlaag. Momenteel zendt het station uit met een bandbreedte van 72 kbps, waarvoor 56 CU’s gebruikt worden. Nu krijgt het station slechts 42 CU’s, wat goed is voor een bandbreedte van maximaal 56 kbps.

Media Broadcast gaat de toegewezen capaciteit doorverhuren aan een andere zender. Welk station hiervan gebruik gaat maken is nog niet bekend. In totaal heeft Media Broadcast 58 CU’s ter beschikking, waarvan een deel gebruikt wordt voor datadiensten. [Radiowereld.NL]