Flinke stijging nieuwe auto’s met DAB+radio in 2015

Het aantal nieuwe auto’s in Nederland dat wordt geleverd met een DAB+radio is in 2015 fors gestegen. Ruim 16% van de nieuwe auto’s die op de weg verschenen was voorzien van een ontvanger voor digitale etherradio. In 2014 was dit nog iets meer dan 6%.

Flinke stijging nieuwe auto’s met DAB+radio in 2015 In totaal rolden er in 2015 bijna 450.000 nieuwe auto’s uit de fabriek. Hiervan waren er 77.144 voorzien van een DAB+radio. Dit blijkt uit gegevens van Digital Radio.

Ondanks dat de meerderheid van de auto’s nog met een analoge radio of zonder radio werd geleverd, is het aantal auto’s met DAB+radio flink gestegen.

In 2014 verschenen er namelijk slechts 22.800 nieuwe auto’s met DAB+radio aan boord op de weg (6%). In 2013 bleef de teller steken op 10.933 (3%).

Toch is er nog een lange weg te gaan voordat alle nieuw verkochte auto’s in Nederland uitgerust zijn met digitale radio. Op dit moment wordt slechts 16,2% van de nieuwe auto’s standaard geleverd met een DAB+radio. In 46% van de auto’s is DAB+verkrijgbaar als optie, waarvoor extra betaald moet worden. In Nederland rijden een slordige 8 miljoen auto’s rond.

Het doel is om alle nieuwe auto’s in Nederland standaard te leveren met een DAB+radio. Dat dit mogelijk moet zijn bewijst het Verenigd Koninkrijk, waar ruim 4 op de 5 nieuwe auto’s (ruim 80%) van de nieuwe auto’s standaard wordt geleverd met een DAB+ontvanger.

Belangrijke rol
De auto-industrie speelt en belangrijke rol bij de digitalisering van etherradio. 20% Van de totale luistertijd naar radio vindt in de auto plaats. Maar waar radio luisteren in huis en op het werk steeds vaker digitaal gebeurd (internet, televisie, DAB+), wordt in de auto nog meer dan 90% naar de analoge FM geluisterd.

Radio luisteren in de auto via internet is voor veel mensen (nog) geen alternatief in verband met de kosten. Bijna alle mobiele providers werken nog met datalimieten. Hoe meer je gebruikt, des te meer je betaalt. En vooral met het streamen van audio en video gaat het hard met die data.

Gratis uit de lucht
DAB+ kent dat probleem niet. Net als bij FM is dit gratis uit de lucht te halen. Inmiddels zijn alle landelijke en regionale stations, zowel publiek als commercieel, via DAB+ te ontvangen. In de meeste gevallen is de dekking via DAB+ beter en groter dan FM.

Bij de NPO is de uitbreiding en verbetering van haar DAB+net momenteel in een afrondende fase. De landelijke commerciële radiostations gaan later dit jaar hun dekking verder verbeteren. [Radiowereld.NL]