Zoek
Sluit dit zoekvak.

Frankrijk: Verdeelprocedure DAB+ Lille, Lyon, Straatsburg gestart

De Franse mediawaakhond CSA is afgelopen week alsnog gestart met de verdeelprocedure voor DAB+capaciteit in drie nieuwe regio’s. Het betreft de regio’s Lille, Lyon en Straatsburg. Het is de bedoeling dat de uitzendingen in 2017 kunnen starten.

Frankrijk: Verdeelprocedure DAB+ Lille, Lyon, Straatsburg gestart Sinds eind juni 2014 heeft Frankrijk officieel digitale radio via de ether. In Parijs zijn inmiddels al meer dan 40 radiostations te ontvangen via ‘radio numérique terrestre’ (RNT), zoals de Fransen het noemen. In Marseille zijn ruim 30 stations  in de lucht, terwijl in Nice ook al diverse radiostations zijn te ontvangen. Net als in Nederland wordt er uitgezonden in DAB+.

Uitstel, maar geen afstel
Na Parijs, Marseille en Nice werd de uitrol van DAB+ stilgezet. De grote verdeeldheid die er heerst in de Radiowereld, grote radiogroepen als NRJ, RTL en Lagardère zien niets in DAB+, en wisseling van de wacht bij de CSA zorgden ervoor dat digitale etherradio op een laag pitje kwam te staan.

Ook is er onderzoek gedaan of er wel echt interesse in DAB+. En die bleek er wel degelijk te zijn. In december 2015 werd dan ook een nieuw uitrolschema voor DAB+ in Frankrijk gepubliceerd. Nu is de CSA ook daadwerkelijk gestart met de verdeelprocedure voor digitale etherradio in drie nieuwe regio’s. Zoals al eerder aangekondigd zijn dit de regio’s Lille, Lyon en Straatsburg. Oorspronkelijk zou de verdeelprocedure al in het eerste kwartaal van dit jaar starten.

In Lyon vinden al enige tijd testuitzendingen met DAB+ plaats, voor de overige steden is het geheel nieuw.

21 Multiplexen
Net als in Parijs en Marseille zijn er verschillende multiplexen (netten) met verschillende dekkingen beschikbaar. Zo zijn er multiplexen beschikbaar die tot ver buiten de drie steden te ontvangen zijn en multiplexen die alleen de stad dekken. Daarnaast komen er in de regio Lille ook multiplexen die alleen Duinkerken of Calais dekken. Bij Straatsburg een eigen DAB+net voor Mulhouse en bij Lyon een eigen net voor Bourg-en-Bresse. In totaal gaat er capaciteit verdeeld worden voor 21 multiplexen.

Geïnteresseerden voor capaciteit op één of meerdere DAB+netten kunnen zich tot 19 juli melden bij de CSA. Verwacht wordt dat de uitzendingen in 2017 kunnen starten. Later dit jaar start de CSA met de verdeelprocedure voor DAB+capaciteit in Toulouse, Nantes en Rouen. Tot en met 2020 wordt ruimte op meer dan 100 lokale/regionale multiplexen verdeeld. [Radiowereld.NL]