Oostenrijk: Voorbereidingen landelijke uitrol DAB+ gestart

Het heeft even gediird, maar nu gaat ook in Oostenrijk de digitalisering van radio via de ether van start. Mediaregulator RTR start met de voorbereidingen voor de verdeling van DAB+capaciteit. Begin 2017 zal de verdeling plaatsvinden.

Sinds mei 2015 zijn bij wijze van test in de Oostenrijkse hoofdstad 15 radiostations via digitale etherradio te ontvangen. Naast radiostations die op FM uitzenden, zijn er via DAB+ ook diverse stations te ontvangen die niet analoog uitzenden. Recent is de test met een jaar verlengd.

Lastige situatie
De publieke omroep ORF en de landelijke commerciële zender Kronehit doen niet mee aan de test. Zij vrezen er door de invoering van DAB+ landelijke concurrentie bij te krijgen en proberen dit zo lang mogelijk tegen te houden. Tevens boycot de ORF DAB+ zolang het geen toestemming krijgt om extra zenders te starten.

Recent deed mediawaakhond KommAustria onderzoek naar de interesse naar en mogelijkheden van DAB+ in Oostenrijk. Ondanks dat de situatie in Oostenrijk als “lastig” wordt omschreven, is toch besloten om DAB+capaciteit te verdelen.

Toch groen licht
De RTR ziet voldoende redenen om toch met DAB+ van start te gaan. Zo is het bereik van vele commerciële radiostations in Oostenrijk op FM flink slechter dan de ORF. Daarnaast hebben de huidige 3G/4G-telecomnetwerken onvoldoende capaciteit om alle luisteraars van FM over te nemen. Ook is er voldoende interesse van radiostations om te gaan uitzenden via DAB+, ondanks dat er flinke verdeeldheid heerst.

In eerste instantie wordt er capaciteit uitgeschreven voor een landelijk dekkend DAB+net. Hierop kunnen ongeveer 15 radiostations op uitzenden. Zenderexploitant ORS heeft een plan opgesteld voor een netwerk van 26 zenders waarmee ongeveer 75% van de Oostenrijkse bevolking bereikt wordt. De nadruk ligt daarbij op grote steden en doorgaande autobahnen. De uitrol zou in 4 fasen binnen 15 maanden plaats kunnen vinden.

Het landelijk uitzenden vai DAB+ gaat ongeveer 130.000 euro per jaar kosten. Voor echt landelijke dekking zijn nog 75 extra zenders nodig.

Mocht er voldoende interesse zijn om een landelijk DAB+net te vullen, dan gaat de RTR verder met de verdeelprocedure voor capaciteit op een tweede landelijk DAB+net. Ook wordt onderzocht of er regionale DAB+netten kunnen worden uitgerold. [Radiowereld.NL]