Zoek
Sluit dit zoekvak.

Publieke radio Frankrijk test met DAB+ in Parijs

De publieke zenders van Radio France zijn in een deel van Parijs via DAB+ te ontvangen. Het gaat vooralsnog om een test om betere ontvangst te creëren in het oosten van de stad. Op FM zijn de publieke radiostations hier slecht te ontvangen.

Publieke radio Frankrijk test met DAB+ in Parijs Tot nu toe heeft Radio France altijd afgezien van uitzenden via DAB+. Het zou te duur zijn en door bezuinigingen zou er onvoldoende budget zijn. Luisteraars dienden het daarom maar te doen met FM.

Maar ondanks dat er sterke FM-zenders van Radio France op de Eiffeltoren staan, is de ontvangst in de stad niet overal goed. Vooral in Bagnolet, een voorstad aan de oostkant van Parijs laat de ontvangst te wensen over. Dit komt mede door de aanwezigheid van Les Mercuriales, de bekende twin towers langs de rondweg om Parijs. Hierop bevinden zich FM-zenders van enkele commerciële zenders, die het signaal van radiozenders die vanaf de Eiffeltoren uitzenden verstoren.

Een slordige 40.000 huishoudens in het oosten hebben daardoor slechte ontvangst op FM. Als opmerkelijke oplossing heeft Radio France nu besloten om uit te gaan zenden via DAB+. Het gaat voorlopig om een test in Parijs waarbij onder meer France Bleu Paris, France Info, France Inter, France Culture, France Musique en FIP via digitale radio te ontvangen zijn. De test wordt uitgevoerd in samenwerking met mediaregulator CSA en zenderexploitant Towercast.

In Parijs, Marseille en Nice zijn sinds 2014 al tientallen radiostations via DAB+ te ontvangen. Vrijwel alle grote landelijke commerciële netwerken ontbreken. Zij vrezen voor tientallen nieuwe concurrenten en willen de luisteraars daarom op FM houden.

Momenteel loopt er een verdeelprocedure voor DAB+ in Lille, Lyon en Straatsburg. [Radiowereld.NL]