Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Uitrol landelijk DAB+net gaat gestaag door

Zenderexploitant Media Broadcast gaat gestaag verder met de uitrol van het landelijke DAB+net in Duitsland. De afgelopen maanden zijn er een flink aantal nieuwe zenders aangezet. Eind augustus volgen er nog drie.

Duitsland: Uitrol landelijk DAB+net gaat gestaag door In mei vorig jaar werd bekend dat het landelijke DAB+net in Duitsland fors uitgebreid wordt.

Momenteel zijn onder andere Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax in bijna alle grote steden te ontvangen, alsmede op de belangrijke doorgaande autobahnen.

Volgende maand komt hier Schwarzwaldradio bij. Landelijke dekking is er nog niet, maar hier wordt momenteel hard aan gewerkt.

Zo zijn enkele weken geleden nieuwe zenders aangezet en Beieren en Brandenburg. Zo zorgt de nieuwe zender in Bamberg (10 kW), boven Neurenberg, voor betere ontvangst in de stad en op de snelwegen A73 en A70, terwijl de zender Pfaffenberg (10 kW) de regio Aschaffenburg verzorgt. Daarnaast verzorgt een zender op de Brotjackriegel (4 kW) het gebied bij het drielandenpunt met Oostenrijk en Tsjechië.

De zender Pritzwalk (5 kW) zorgt voor ontvangst in het noordwesten van de deelstaat Brandenburg en op de snelwegen A24 en A19.

Eind juli is er een nieuwe zender in Münster (4 kW) in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, aangezet. Deze zorgt voor betere ontvangst in het Münsterland, de regio die aan de Achterhoek en het zuidoostelijke deel van Twente grenst. Ook in het zuidwesten van Rijnland-Palts is de ontvangst verder verbeterd door de nieuwe zender Edenkoben/Kalmit (5 kW).

Eerder deze maand is de ontvangst in Beieren verder uitgebreid door de zenders Büttelberg (in het westen, 10 kW) en Landshut (Neder-Beieren, 10 kW). Dinsdag is de zender Amsberg (10 kW) in het oosten van Beieren aangezet.

Eind deze maand wordt de ontvangst in Beieren verder verbeterd door de zender Grünten (4 kW) langs de grens met Oostenrijk. Ook worden er dan nieuwe zenders in Bremerhaven (1 kW) en Calau (10 kW) bij Cottbus in Brandenburg aangezet.

Na afronding van deze fase is het landelijke DAB+ net op 5C via 99 zenders in het grootste deel van Duitsland te ontvangen. Eind dit jaar moet het aantal zenders uitgebreid zijn naar 110. Dan is het net in 92% van Duitsland buitenshuis te ontvangen. Binnenshuis stijgt de dekking naar 82%. [Radiowereld.NL]