Frankrijk: Afgelopen jaar 70.000 DAB+ontvangers verkocht

Ook in Frankrijk zit digitale etherradio momenteel in de lift. In de periode juli 205 tot en met juni 2016 zijn er maar liefst 70.000 DAB+radio’s over de toonbak gegaan. Dit terwijl DAB+ in een handvol steden te ontvangen is en de grote commerciële netwerken ontbreken.

Sinds eind juni 2014 heeft Frankrijk officieel digitale radio via de ether. In Parijs zijn inmiddels al meer dan 40 radiostations te ontvangen via ‘radio numérique terrestre’ (RNT), zoals de Fransen het noemen. In Marseille zijn ruim 30 stations  in de lucht, terwijl in Nice ook al diverse radiostations zijn te ontvangen. In Lyon wordt er al enige tijd getest met DAB+.

De lancering van digitale etherradio kende een moeizame start in Frankrijk. Grote radiogroepen als RTL, NRJ en Lagardère zien niets in DAB+, omdat dit voor meer concurrentie in de ether zorgt. Ook Radio France wilde lange tijd niets van DAB+ weten, maar sinds vorige maand is de publieke omroep toch begonnen met testuitzendingen in Parijs.

Ondanks dat de grote France radiogroepen weigeren te investeren in DAB+, blijkt de techniek wel degelijk aan te slaan bij luisteraars. Het afgelopen jaar werden er in Frankrijk maar liefst 70.000 DAB+radio’s verkocht, zo meldt “La Lettre Pro.” Een stijging van 32%. Saillant detail is dat overall verkoop van radio’s juist 5% daalde.

De komende jaren zal DAB+ in nog meer Franse steden en regio’s uitgerold gaan worden. Momenteel loopt een verdeelprocedure voor Lille, Lyon en Straatsburg. Verwacht wordt dat de uitzendingen hier in 2017 gaan starten. Tot en met 2023 wordt ruimte op meer dan 100 lokale/regionale multiplexen verdeeld. [Radiowereld.NL]