Duitsland: 8,24 miljoen DAB+ontvangers verkocht

Digitale radio groeit gestaag bij onze oosterburen. Het afgelopen jaar gingen er maar liefst 1,85 miljoen DAB+ontvangers over de toonbank. Hierdoor staat de teller inmiddels op 8,24 miljoen verkochte DAB+radio’s.

Duitsland: 8,24 miljoen DAB+ontvangers verkocht Afgelopen week werden tijdens de Internationalen Funkausstellung (IFA) in Berlijn de nieuwe onderzoeksresultaten bekendgemaakt van de pilotstudie naar het gebruik van DAB+ door TNS Nipo.

En opnieuw zit digitale etherradio flink in de lift. Inmiddels luisteren 9,5 miljoen Duitsers regelmatig via DAB+ naar de radio, waardoor digitale etherradio inmiddels een aandeel heeft van 13,8%.

Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Inmiddels is de landelijke multiplex, waarop onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax uitzenden. Eind dit jaar moet de dekking vrijwel landelijk zijn.

De landelijke publieke zender Deutschlandradio Kultur heeft nu al via DAB+ een betere dekking dan via FM.

Daarnaast is er in elke deelstaat één of meerdere regionale multiplex in de lucht met daarop regionale stations. In Beieren zijn zelfs al lokale multiplexen in de lucht.

Kijkend naar de luisterduur dan is FM nog het populairst met 54% (gemiddeld 134 minuten). DAB+ volgt met 19% (46%), terwijl internetradio goed is voor 16% (43 minuten). Kabel en satelliet blijven met 6% klein.

In de deelstaten Beieren (25%), Hessen (24%) en Baden-Wurttemberg/Rheinland-Palts (22%) de luisterduur via DAB+ hoger dan gemiddeld. En dat is niet verwonderlijk, aangezien in deze deelstaten de meeste radiostations via DAB+ te ontvangen zijn. Berlijn/Brandenburg (12%) en Noordrijn-Westfalen (14%) blijven ver achter. Dit komt mede doordat alle populairste regionale/lokale commerciële stations hier niet uitzenden via DAB+.

Inmiddels rijden er in Duitsland ook al 3,08 miljoen auto’s met een DAB+radio op de wegen rond. Een jaar geleden waren dit er nog 1,9 miljoen. [Radiowereld.NL]