Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nederland: 439.000 DAB+ontvangers verkocht

In Nederland zijn inmiddels al 439.000 DAB+radio’s verkocht. Dit blijkt uit cijfers van WorldDAB, de de overkoepelende organisatie ter promotie van digitale etherradio. Het betreft cijfers tot en met het tweede kwartaal van dit jaar en is inclusief auto’s die geleverd zijn met DAB+.

Nederland: 439.000 DAB+ontvangers verkocht Tijdens de “Dag van de Digitale Radio” in juni werd al bekend dat er in de periode van april 2015 tot en met maart 2016 108.000 ontvangers voor DAB+ zijn verkocht. In dezelfde periode een jaar daarvoor waren dit er 63.000. Het eerste kwartaal van dit jaar werden er 27.000 DAB+ontvangers verkocht.

Ook het aantal auto’s met een DAB+radio aan boord is flink gestegen. In 2015 waren dit er 77.144. Het jaar daarvoor nog slechts 22.800.

Nederland kent hiermee de snelste start van DAB+ ter wereld.

De landelijke commerciële radiostations zijn sinds het derde kwartaal van 2013 in vrijwel heel het land via DAB+ te ontvangen. Aan optimalisatie van de ontvangst wordt gewerkt. De NPO schakelde in datzelfde jaar om naar DAB+ en heeft haar netwerk het afgelopen jaar al flink verbeterd. De regionale omroepen gingen vorig jaar pas van start via DAB+.

Het voordeel van DAB+ is dat het gratis uit de lucht te halen is, net als FM, en dat er dus geen internetverbinding nodig is.

Momenteel zegt 24% van de Nederlanders dat hij/zij van plan is om een DAB+radio te gaan kopen. Om de bekendheid van digitale etherradio te vergroten zijn er momenteel weer spotjes op diverse radiozenders te horen.

Daarnaast wordt er van 3 tot en met 7 oktober opnieuw de “Week van de Digitale Radio” georganiseerd. Deze week wordt op 7 oktober afgesloten met een speciale pop-up zender via DAB+, waaraan deejays van de verschillende radiostations meewerken. [Radiowereld.NL]