Australië: TripleM Classic Rock van DAB+ wegens teveel luisteraars

In Australië is de digitalisering van de radio al goed op weg. Zo goed zelfs dat de eerste digitale radiozender het slachtoffer is geworden van haar eigen succes. Eigenaar Southern Cross Austereo (SCA) trok eerder deze maand de stekker uit Classic Rock Digital, omdat de zender teveel luisteraars had.

Australië: TripleM Classic Rock van DAB+ wegens teveel luisteraars Classic Rock Digital is een spin-off van de sport- en rockzender Triple M. Het digitale radiostation startte in november 2013 met uitzenden als “Triple M Classic Rock” via DAB+ in Sydney, Brisbane, Melbourne en Perth. Het station brengt, zoals de naam al doet vermoeden, uitsluitend classic rock muziek.

Succes
Inmiddels luisteren al 3,5 miljoen inwoners van de vijf grote steden (Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide), ruim 25%, via DAB+ naar de radio. Eén van de populairste digitale radiozender via DAB+ is Classic Rock Digital. Wekelijks luisteren er 144.000 mensen in Sydney, Brisbane, Melbourne en Perth naar het radiostation.

Je zou zeggen dat eigenaar SCA blij is met deze prestatie, maar niets is minder waar. Begin deze maand heeft het radioconcern de stekker uit Classic Rock Digital getrokken. Dit tot groot ongenoegen van de vele luisteraars. Uit onderzoek bleek dat het themakanaal van Triple M luisteraars afsnoepte van de hoofdzender.

Dat dit geen probleem hoeft te zijn bewijst de pop-rock Absolute Radio in het Verenigd Koninkrijk, waar haar digitale spin-off Absolut 80s al jaren één van de populairste digitale zenders is.

This is the end…
Met een speciale afscheidsplaylist nam Classic Rock Digital afscheid van de luisteraars. Dit waren de 14 laatste platen:

Elton John – Funeral For A Friend
Tom Petty and the Heartbreakers – Don’t Come Around Here No More
Pink Floyd – Wish You Were Here
Rainbow – Since You Been Gone
AC/DC – Baby Please Don’t Go (Live)
AC/DC – Ride On
Fleetwood Mac – Go Your Own Way
David Bowie – Ashes To Ashes
Jimi Hendrix – The Wind Cries Mary
The Angels – Am I Ever Gonna See Your Face Again
Neil Young – My My, Hey Hey
Queen – Who Wants To Live Forever
Led Zeppelin – Thank You
The Doors – The End

Om de luisteraars tegemoet te komen heeft Triple M meer classic rock aan haar playlist toegevoegd en draait de zender nu een mix van classic en modern rock.

OMG!
Op DAB+ is Classic Rock Digital nu vervangen door een nieuw digitaal radiostation met de naam OMG. Het station draait nu een mix van pop, rock en dance uit de jaren ’70 en ’80, waarbij de nadruk ligt op vergeten hits.

De slogan van de zender is “Alles wat je niet verwachtte.” Op de playlist staan bands als Night, Supernaut, Real Life, Elton John, Fleetwood Mac en Karen Young. [Radiowereld.NL]