Search
Close this search box.

Bijna kwart van nieuw verkochte auto’s heeft DAB+radio

Het aantal nieuwe auto’s in Nederland dat wordt geleverd met een DAB+radio is ook in het eerste halfjaar van 2016 verder gestegen. 23% Van de nieuwe auto’s die op de weg verschenen was voorzien van een ontvanger voor digitale etherradio. Het eerste halfjaar van 2015 was dit nog 14%.

Bijna kwart van nieuw verkochte auto’s heeft DAB+radio Dit blijkt uit gegevens van JATO Dynamics, die zijn bekendgemaakt door Digital Radio NL.

In het eerste helft van dit jaar rolden er bijna 194.000 nieuwe auto’s uit de fabriek. Een slordige 44.600 zouden er dan voorzien zijn van DAB+radio.

In heel 2015 verschenen er meer dan 77.100 nieuwe auto’s met DAB+radio aan boord op de Nederlandse wegen. Dit is ruim 16% van het totaal aantal nieuwe auto’s. 

Het totaal aantal verkochte DAB+radio’s in Nederland bedraagt inmiddels al meer dan 439.000, zo werd onlangs door WorldDAB, de overkoepelende organisatie ter promotie van digitale etherradio, bekendgemaakt.

Belangrijke rol
De auto-industrie speelt en belangrijke rol bij de digitalisering van etherradio. 20% Van de totale luistertijd naar radio vindt in de auto plaats. Maar waar radio luisteren in huis en op het werk steeds vaker digitaal gebeurd (internet, televisie, DAB+), wordt in de auto nog meer dan 90% naar de analoge FM geluisterd.

Radio luisteren in de auto via internet is voor veel mensen (nog) geen alternatief in verband met de kosten. Bijna alle mobiele providers werken nog met datalimieten. Hoe meer je gebruikt, des te meer je betaalt. En vooral met het streamen van audio en video gaat het hard met die data.

Gratis uit de lucht
DAB+ kent dat probleem niet. Net als bij FM is dit gratis uit de lucht te halen. Inmiddels zijn alle landelijke en regionale stations, zowel publiek als commercieel, via DAB+ te ontvangen. In de meeste gevallen is de dekking via DAB+ beter en groter dan via FM. [Radiowereld.NL]